ANP
NOS NieuwsAangepast

AkzoNobel wijst overnamebod van de hand

AkzoNobel heeft een ongevraagd overnamebod van de Amerikaanse concurrent PPG afgewezen. Tegelijkertijd kondigt het verfbedrijf aan dat het de speciale chemietak afsplitst en zich helemaal gaat toeleggen op verf en coatings.

Gisteren ging al het marktgerucht dat PPG een overnamebod of een fusievoorstel voorbereidde. PPG bood 83 euro per aandeel, een premie van 30 procent bovenop de slotkoers van gisteren. Dat bracht de overnamesom op 20,75 miljard euro.

"Het bod van PPG is te laag en een onderwaardering van AkzoNobel en is bovendien niet in het belang van de aandeelhouders, klanten en werknemers", schrijft het bedrijf in een persbericht.

Duizenden banen

Een overname zou "nadelig uitpakken voor de gemeenschappen en economieën waar AkzoNobel actief is". Het zou onderzoek en ontwikkeling en de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf in gevaar kunnen brengen. Bovendien zou een overname kunnen leiden tot het schrappen van duizenden banen en zorgt dus voor grote onzekerheid voor de werknemers.

AkzoNobel gaat wel de speciaalchemie-divisie, met een omzet van bijna 5 miljard euro, afsplitsen. Er werken daar 9.000 werknemers. Het bod van PPG heeft de plannen tot verzelfstandiging versneld. De speciaalchemie is een belangrijke speler in de bouw, industrie en voedingsindustrie. Niet duidelijk is of het verkocht gaat worden of een eigen beursnotering krijgt.

PPG ziet nog kansen

In een persbericht bevestigt PPG bevestigt de overnameplannen en de afwijzing van AkzoNobel, maar het geeft nog niet op. Het bedrijf zegt dat het ondanks de afwijzing blijft geloven dat er "een sterk strategisch argument is voor een samengaan" en dat PPG wel degelijk handelt in het belang van alle aandeelhouders, klanten en leveranciers.

De komende tijd bezint PPG zich op het bod.

Het overnamebod prikkelt de fantasie van beleggers. Het aandeel AkzoNobel spoot omhoog en noteert 14 procent hoger op 73,46.

Grootte

AkzoNobel en PPG kennen elkaar nog van 2012. In dat jaar nam PPG al de divisie Decorative Paints, de consumentenverf, in Noord-Amerika over van AkzoNobel voor ruim 1 miljard dollar.

AkzoNobel is een van de wereldmarktleiders op het terrein van verven, coatings en chemische producten. Bekende verven van Akzo zijn Sikkens, Flexa en Cetabever. PPG is de maker van onder meer Sigma, Histor en Rambo. Het bedrijf maakt naast huis- tuin- en keukenverf speciale coating voor vliegtuigen, schepen, en auto's, waaronder de Formule-1, en verf voor onder meer mobiele telefoons.

In grootte, omzet en werknemers ontlopen de bedrijven elkaar niet veel. De omzet van AkzoNobel bedraagt 14,2 miljard euro, de nettowinst 970 miljoen euro (2016).

De omzet van PPG is 14,8 miljard dollar (14 miljard euro) en de nettowinst bedroeg 877 miljoen dollar (730 miljoen euro). Bij elk bedrijf werken ongeveer 46.000 mensen.

In beurswaarde lopen ze wel uiteen: AkzoNobel is 16,3 miljard euro waard, PPG met 26 miljard euro een stuk meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl