De voormalige spotters-plek langs de Kaagbaan
NOS NieuwsAangepast

Onderhoud Kaagbaan: extra hinder voor omwonenden Schiphol

Dit voorjaar is de Kaagbaan op Schiphol ruim negen weken lang buiten gebruik vanwege groot onderhoud. Het vliegverkeer dat er normaal gebruik van maakt, wordt verdeeld over drie van de vier andere banen.

Dit kan volgens Schiphol leiden tot meer hinder voor mensen die onder de aan- en uitvliegroutes van deze banen wonen of werken. Normaal gesproken mogen deze banen vanwege de geluidshinder 's nachts niet worden gebruikt, maar nu, gedurende het onderhoud, zal dat wel gebeuren.

Vliegtuigpassagiers hebben volgens de luchthaven geen last van de omleiding. Op de Kaagbaan zijn jaarlijks zo'n 95.000 starts en 45.000 landingen.

Klachten

Het gaat om de Buitenveldertbaan (bij omwonenden bekend als de Bulderbaan), de Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan. Vliegtuigen op die banen veroorzaken geluidshinder in onder meer Amsterdam-Zuid en -Zuidoost, Amstelveen-Noord, Zwanenburg en Aalsmeer.

Dit weekeinde berichtte het informatie- en klachtencentrum Bewoners Aanspreekpunt Schiphol dat het totaal aantal mensen dat tussen november 2015 en oktober 2016 heeft geklaagd over geluidsoverlast rond de luchthaven met 8,5 procent is toegenomen. Ruim 5900 omwonenden dienden een of meerdere klachten in. De meeste klachten gaan over vliegbewegingen in de late avond, nacht en vroege ochtend.

Asfalt

De Kaagbaan is tussen zaterdag 18 maart tot en met woensdag 24 mei buiten gebruik. 225.000 vierkante meter krijgt nieuw asfalt en de zijkanten van de baan worden vernieuwd. Ook wordt de baan voorzien van antiskid, een stroeve bovenlaag.

Verder komt er 130 kilometer aan nieuwe kabels en worden de omringende grasvelden hersteld en voorzien van drainage en nieuw gras. De volledige verlichtingsinstallatie van 1500 lampen en bijbehorende apparatuur wordt vervangen door een energiezuinig systeem. Twee jaar geleden was de Kaagbaan ook twee weken buiten gebruik voor het vervangen van de lichtinstallatie.

Na afloop van het groot onderhoud wordt de Kaagbaan in tien nachten geveegd. Tijdens dat werk is de baan ook 's nachts nog gesloten voor vliegverkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl