Denk-leider Kuzu voert campagne op een markt in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Turkse en Marokkaanse Denk-stemmers vinden godsdienstvrijheid belangrijk

Voor Denk-stemmers van Turkse en Marokkaanse afkomst speelt godsdienstvrijheid een grotere rol bij hun partijkeuze dan voor niet-Denk-stemmers met dezelfde etnische achtergrond. Dat geldt ook voor het thema discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek dat Ipsos in opdracht van de NOS uitvoerde onder honderden Turkse en Marokkaanse Nederlanders.

Zeven op de tien Turken en Marokkanen die zeggen op Denk te stemmen, doen dat vanwege het onderwerp godsdienstvrijheid. Bij zes op de tien speelt discriminatie een belangrijke rol. Van de Turkse en Marokkaanse niet-Denk-stemmers vindt de helft beide thema's belangrijk bij hun stemkeuze.

Percentage Turkse en Marokkaanse Denk-stemmers en niet-Denk-stemmers dat het eens is met bovenstaande stellingen

Driekwart van de ondervraagde Denk-stemmers zegt dat hij op iemand stemt met dezelfde etnische achtergrond. Dat aantal is veel kleiner bij kiezers die van plan zijn op andere partijen te gaan stemmen, slechts 10 procent.

Opvallend is verder dat 100 procent van de Turkse en Marokkaanse Denk-stemmers zich moslim noemt. Bij niet-Denk-stemmers is dat 87 procent. Als het gaat om opleidingsniveau en leeftijd zijn er geen grote verschillen tussen beide groepen.

Meer wantrouwen

Uit het onderzoek blijkt verder dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders die van plan zijn op Denk te stemmen minder vertrouwen hebben in het Nederlandse politieke systeem dan mensen op andere partijen gaan stemmen. Bijna de helft heeft er geen vertrouwen in, ten opzichte van circa 30 procent bij de groep die niet op Denk gaat stemmen.

Ook valt op dat een groter deel van de Denk-stemmers meer interesse heeft in de politiek van het land van herkomst dan in de Nederlandse politiek: 32 procent. Onder niet-Denk-stemmers is dat 15 procent.

Het verschil is mogelijk te verklaren doordat er meer Turkse Nederlanders op Denk stemmen dan Marokkaanse Nederlanders en Turken meer interesse hebben in de politieke situatie in het land van herkomst dan Marokkanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl