NOS Nieuws

Recordjaar voor bussen- en autobouwer VDL

Bussen- en autobouwer VDL Groep heeft vorig jaar alle records van 2015 overtroffen. De omzet groeide met bijna 20 procent naar 3,2 miljard euro. Ook de nettowinst nam toe met 20 procent en kwam uit op 149 miljoen. Verder werkten bij VDL eind december 13.356 mensen, bijna 3000 meer dan het jaar ervoor.

De divisie Autoassemblage in Born leverde met bijna een half miljard euro de grootste bijdrage aan de omzetsprong. Vorig jaar rolden 87.609 auto's van de band. VDL bouwt inmiddels drie Mini-modellen voor BMW, de Hatch, Cabrio en sinds november de Countryman. Dit jaar komen daar nog twee modellen bij, in maart de plug-inhybride Countryman en in augustus de BMW X1.

Bij de divisie Bussen is de weg omhoog gevonden, zegt VDL. De bussenbouwer verwierf meer opdrachten en verkocht meer bussen, vooral voor het openbaar vervoer. In totaal werden 1192 bussen geleverd.

5 miljard

De divisie Eindproducten, bestaande uit onder meer veersystemen, koel-, warmte- en afzuiginstallaties, dakkoffers en verpakkingsmachines, groeide dankzij de aantrekkende economie, ook al werd er iets minder verdiend.

Voor het lopende jaar verwacht VDL opnieuw groei. De omzet ligt na twee maanden al flink boven het niveau van vorig jaar en zal uitkomen op ongeveer 5 miljard euro. De orderportefeuille is bijna 100 miljoen groter.

In november nam topman Wim van der Leegte na 50 jaar leiding geven afscheid. Hij werd opgevolgd door zoon Willem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl