De A2 tussen Amsterdam en Utrecht ANP
NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Uitspraak is definitief: 130 rijden mag 's avonds op A2

Na 19.00 uur mag 130 kilometer per uur worden gereden op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. Alle bezwaren tegen het besluit van verkeersminister Schultz van Haegen zijn ongegrond verklaard. 

De gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen - aan weerskanten van het traject - tekenden bezwaar aan tegen de verhoging van de maximumsnelheid van 100 naar 130 kilometer per uur. Sinds 2015 mogen automobilisten tussen 19.00 en 06.00 uur 130 rijden op de snelweg. 

De gemeenten wilden dat terugbrengen naar 100. Zij vinden dat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de effecten op de natuur en de gezondheid van de omwonenden. Ook wijzen ze erop dat bij de verbreding van de A2 is beloofd dat de maximumsnelheid niet boven de 100 kilometer zou komen. Die bezwaren verwerpt de Raad van State nu. 

'Bijzonder teleurstellend'

"Heel vervelend", zegt Hans van Kessel, voorzitter van GroenLinks in de gemeente De Ronde Venen. "Vooral gezien de toezeggingen die de overheid heeft gedaan. Voor veel bewoners is dit bewijs dat de regering volstrekt onbetrouwbaar is."

Wethouder Pieter de Groene van gemeente Stichtse Vecht sluit zich daarbij aan. "Het gevoel van onrechtvaardigheid overheerst. Deze uitspraak is bijzonder teleurstellend voor de tienduizenden inwoners van onze gemeenten."

Tegen de uitspraak van de Raad is geen beroep mogelijk. Binnenkort buigt de Raad zich nog ook over de vraag of automobilisten overdag 130 kilometer per uur mogen rijden op de A2. Van Kessel heeft weinig vertrouwen in die zaak. "Vooralsnog blijken al onze bezwaren aan dovemansoren gericht."

STER reclame