De Spoedeisende Hulp van het AMC in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat politici veel meer aandacht moeten hebben voor de eigen bijdrage die mensen in de zorg moeten betalen. Volgens de federatie worden mensen niet alleen door het eigen risico, maar ook door de eigen bijdrage op hoge kosten gejaagd. Daarmee reageert de Patiëntenfederatie op een verhaal van het AD vanochtend, waarin staat dat minima sinds de afschaffing van het ziekenfonds minder voor de zorg moeten betalen.

De premie voor de zorg is sinds 2005 weliswaar fors opgelopen, maar die stijging wordt voor de lage inkomens gecompenseerd door een veel hogere zorgtoeslag. Zo betaalt een alleenstaande met een minimumloon dit jaar 464 euro zelf aan de zorg, tegenover 544 euro in 2005 ten tijde van het ziekenfonds. Modale inkomens moeten juist 84 procent meer premie betalen, maar volgens het ministerie wordt deze groep gecompenseerd via de belastingen.

"Er is ook een grote groep gezinnen die op het minimum zitten of mensen die boven het minimumloon zitten, die er wel op achteruit zijn gegaan", zegt directeur Dianda Veldman in het NOS Radio 1 Journaal. "En vergeet de mensen met een chronische ziekte of met een beperking niet, zij moeten juist veel meer zelf gaan betalen. Zij gebruiken de meeste zorg."

Drie maandsalarissen

De eigen bijdrage kan er flink inhakken voor mensen, zegt Veldman. "Ik sprak gisteren iemand met een nieraandoening. Die moet een paar honderd euro per maand bijbetalen voor z'n medicijnen. Vroeger had je nog een tegemoetkomingsregeling voor het eigen risico en de ziektekosten, maar die is naar de gemeente gegaan met een flink stuk bezuinigingen. Niet alle gemeenten besteden die regeling nog aan de ziektekosten."

Volgens Veldman is de eigen bijdrage vaak een probleem. "Er zijn berekeningen dat mensen vergeleken met vijf jaar geleden drie keer zoveel moeten betalen aan de zorg. Denk aan de thuiszorg, die vroeger in de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) zat. We horen van mensen dat ze drie maandsalarissen aan eigen bijdrage voor al hun zorg moeten betalen. Dat hakt er natuurlijk flink in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl