Ontwerptekening Marker Wadden
NOS NieuwsAangepast

Vier nieuwe eilanden bij Marker Wadden, moerasandijvie al gespot

De aanleg van de Marker Wadden bereikt een nieuwe fase. Het eerste eiland van de archipel in het Markermeer is bijna klaar, vanmiddag wordt het startsein gegeven voor de aanleg van nog eens vier eilanden.

De Marker Wadden is een project van Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis. De eilanden moeten ervoor zorgen dat de natuur in het Markermeer gevarieerder wordt. Door het vele slib in het water en het gebrek aan natuurlijke oevers ging de vogel- en visstand de afgelopen 20 jaar hard achteruit. De eilanden vormen een nieuwe voedselbron en plek om nesten te maken.

Ook mensen zijn welkom in het nieuwe gebied. Uiteindelijk komen er vogelkijkhutten, een grote uitkijktoren en een natuurspeelplaats voor kinderen.

Zo komen de vier nieuwe eilanden bij Marker Wadden eruit te zien

Het eerste eiland is nu nog een kale zandvlakte. Over een paar maanden wordt het ingezaaid met riet en lisdodde. Volgend jaar zomer gaan de eerste wandelpaden open voor het publiek.

De eerste plantjes hebben het eiland al op eigen houtje weten te bereiken. "Je snapt niet hoe het mogelijk is, maar op enkele plekken staat al moerasandijvie. Dat is een plant die zeer zeldzaam is, en alleen voorkomt op nieuw opgespoten bodem. Blijkbaar wordt dat zaad over enorme afstanden meegevoerd door de wind", vertelt projectleider André Rijsdorp van Natuurmonumenten.

Hij ziet dat ook vogels de Marker Wadden al hebben ontdekt. "Deze winter waren er enorme aantallen zwarte sterns. Op hun trek van Scandinavië naar het zuiden verzamelen ze in het IJsselmeergebied. Blijkbaar vinden ze ons eiland een geschikte plek."

Over een kleine maand begint het broedseizoen. Rijsdorp weet zeker dat ook op de Marker Wadden eieren gelegd gaan worden. "Door visdieven en bontbekplevieren bijvoorbeeld. Dat zijn vogelsoorten die bij voorkeur een broedplek zoeken op de kale grond. Die is er nog genoeg."

Locatie van de Marker Wadden

Het is voor het eerst dat een dergelijk project wordt uitgevoerd, zowel op het gebied van natuurherstel als van waterbouwtechniek. Over een jaar zijn ook de vier nieuwe eilanden opgespoten, en dan is de eilandengroep ongeveer 800 hectare groot (ongeveer 1200 voetbalvelden). Als het aan Natuurmonumenten ligt, komen er meer eilandengroepen in het Markermeer. Concrete plannen zijn er nog niet.

Samen kosten de eerste vijf eilanden van de Marker Wadden 75 miljoen euro. 22 miljoen komt van de Nationale Postcode Loterij. De rest komt van het rijk, de provincies en private partijen als Arcadis, Boskalis en de ING Bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl