NOS NieuwsAangepast

'Studenten zijn overheid nog 17,9 miljard euro schuldig'

De totale studieschuld van alle studenten en oud-studenten in Nederland is 17,9 miljard euro. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft vandaag een Nationale Studieschuldmeter gelanceerd, waarop te zien is dat die miljardenschuld oploopt.

Het bedrag op de site is een prognose van de totale studieschuld in Nederland van oud-studenten en huidige studenten, gebaseerd op cijfers van DUO en het ministerie van Onderwijs.

Een flink bedrag, maar er is vooralsnog geen extra stijging te zien sinds de basisbeurs een lening is geworden, zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige. “Dit komt omdat basisbeurs geleidelijk is afgeschaft. Als hij straks helemaal niet meer bestaat, is de verwachting dat de knik alsnog komt."

"Logisch ook: zonder basisbeurs zullen mensen nog meer gaan lenen. En daarnaast is studeren ook nog eens duurder geworden: het collegegeld is opgelopen.”

Als er nog geen enorme groei van de schuld te zien is, wat zeggen deze cijfers dan wel? “Dat we met elkaar studenten wegzetten met een enorme schuld. Zij beginnen met werken en zullen misschien een huis willen kopen, maar zijn met enorme schuld opgezadeld. Je kunt van dit bedrag meer dan 7,2 miljard biertjes kopen en het is groter dan wat heel IJsland in een jaar bij elkaar produceert", zegt Sinnige.

Leenstelsel

Medio 2015 bedroeg de totale studieschuld 12 miljard euro, bleek uit cijfers die werden opgevraagd door de NOS. Dat was nog voordat het leenstelsel werd ingevoerd. Er waren toen een kleine 900.000 oud-studenten met een studieschuld.

Niets is duurder dan een verkeerde studiekeuze maken.

ISO-voorzitter Jan Sinnige

Het ISO wil dat er in een volgend kabinet drie maatregelen worden genomen: het collegegeld moet bevroren worden, het geld dat de overheid krijgt door de afschaffing van de basisbeurs moet in het hoger onderwijs blijven en informatie over studies moet eerlijker en transparanter.

Die laatste maatregel is volgens Sinnige cruciaal in het tegengaan van een hoge studieschuld. Studenten moeten volgens hem precies weten hoe het programma van een studie eruitziet en wat de arbeidsmarktkansen zijn. "Er is niets duurder dan een verkeerde keuze maken. Dan gooit een student al snel duizenden euro’s weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl