Het CBS zegt dat ouderen het financieel veel beter dan 20 jaar geleden, maar de meeste politieke partijen zien dat heel anders.
NOS NieuwsAangepast

Politieke partijen eensgezind: ouderen hebben het wél moeilijk

De meeste politieke partijen vinden dat het nog niet goed gaat met de financiële positie van de Nederlandse ouderen. De lijsttrekkers van VVD, PvdA, CDA, PVV, D66 en 50Plus reageren op het CBS, dat concludeert dat ouderen er financieel beter voorstaan dan 20 jaar geleden. Ze hebben meer vermogen en een beter inkomen.

De lijsttrekkers zien dat anders, blijkt uit hun reacties. "Ik denk dat je heel precies moet kijken", zegt PvdA-leider Asscher. "Er zijn ook ouderen die het juist heel moeilijk hebben als je alleen AOW hebt of een gebroken AOW". De andere regeringspartij benadrukt dat de ouderen getroffen zijn door de crisis en door bezuinigingen. "Als je kijkt naar de afgelopen jaren zijn ouderen geraakt", stelt VVD-leider Rutte.

Bangmakerij

Diverse oppositiepartijen zien het ook somber in. PVV-leider Wilders gelooft niet in de cijfers van het CBS. "Die cijfers hebben een hoge mate van theoretisch gehalte. De ouderen die ik spreek hebben een ander beeld."

Buma van het CDA ziet dat ouderen in de problemen zijn gekomen door de hogere zorgkosten en de hoogte van de AOW. 50plus ondersteunt dat beeld. "Mensen die al een tijd met pensioen zijn, zijn erop achteruitgegaan", zegt 50Plus-kandidaat Van Rooijen.

Alleen D66-leider Pechtold is blij dat de CBS-cijfers een einde maken aan de "bangmakerij" die er soms doorklinkt in verhalen over ouderen. Maar D66 blijft aandacht besteden aan ouderen die dat nodig hebben, voegt Pechtold er aan toe.

Politieke partijen brandt zich niet aan ouderen

Dat de politieke partijen de positieve CBS-cijfers niet omarmen, heeft duidelijk met de Tweede Kamerverkiezingen te maken. Ouderen zijn een belangrijk kiezerspubliek, dat trouw naar de stembus gaat en wel zo'n 35 zetels waard is bij een gewone opkomst.

"Het is verkiezingstijd, dus nu hoor je niemand zeggen: zie je wel, zo slecht gaat het nog niet met ouderen", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. De CBS-cijfers onderschrijven is volgens Fresen "bloedlink". "Dus hoor je de meeste politieke partijen zeggen; 'Ja, maar we moeten wel goed voor de ouderen blijven zorgen'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl