Carolina Carta
NOS NieuwsAangepast

'Italianen zijn gek op kinderen, maar hebben er geen geld voor'

Dat kinderen opvoeden duur is, is bekend. Het weerhoudt vooral Italiaanse vrouwen er steeds vaker van om een kind te nemen. Het land heeft het laagste geboortecijfer in 150 jaar. "Het is een paradox", zegt Italië-correspondent Angelo van Schaik. "Italianen zijn dol op kinderen, maar denken tegenwoordig wel drie keer na om een kind op de wereld te zetten."

Dat komt vooral door de slechte economische omstandigheden in het land, legt Van Schaik uit. Ook zijn er slechte voorzieningen voor kinderen. En als ze er al zijn, kost dat nogal wat. "Ik heb een zoontje dat hier op zwemles zit", zegt Van Schaik. "Dat kost een vermogen vergeleken met Nederland." Verder kent het land geen kinderbijslag of studiefinanciering.

"Helaas is een eenpersoonsinkomen niet genoeg om voor een of meer kinderen te zorgen", zegt de Italiaanse Laura Melis (25). Ze studeert rechten in Cagliari. "Helemaal wanneer de kinderen ouder worden en je meer geld moet investeren in bijvoorbeeld onderwijs." Volgens haar is de hoge werkloosheid de voornaamste oorzaak van het lage geboortecijfer in het land.

Melis is opgegroeid in een gezin met drie kinderen. Toen ze opgroeide had alleen haar vader een inkomen. "Het was heel moeilijk, maar we hebben het gered. Het probleem is dat de tijden zijn veranderd. De kosten van levensonderhoud zijn hoger."

Op dit moment kan niemand van mijn Italiaanse vriendinnen een baby betalen.

Carolina Carta

De Italiaanse Carolina Carta (25) is voor een studie journalistiek naar Nederland verhuisd. "Op dit moment kan niemand van mijn Italiaanse vriendinnen een baby betalen", zegt ze. "Zelfs niet met de hulp van ouders."

Volgens Carta speelt onafhankelijkheid ook een rol in het lage geboortecijfer. "Misschien is het egoïstisch, misschien willen we onszelf alle kansen geven die de wereld te bieden heeft, maar op dit moment is het niet de juiste tijd voor ons om kinderen te krijgen."

Zowel Carta als Melis vindt dat de Italiaanse overheid vrouwen met een kind beter moet bijstaan. "De overheid moet de scuola dell’infanzia, onderwijs voor kinderen van 3 tot 6 jaar, goedkoper maken", zegt Melis. "Op dit moment kan niet elke familie dat betalen."

Laura Melis en correspondent Van Schaik zeggen allebei dat Italiaanse kinderen erg verwend zijn. "Toen mijn neefje twee werd, kreeg hij een tablet voor kinderen en een Fiat 500-speelgoedauto. Voor mij was het ultieme speelgoed dat ik kon wensen een Barbie."

"Als de kinderen trouwen, kopen de ouders en schoonouders samen een huis voor het pasgetrouwde stel", vertelt Van Schaik. "Ooms en tantes doen hele keukens of de inrichting van de slaapkamer cadeau. Dat is vooral in het zuiden heel normaal."

Volgens hem is het bijna onvoorstelbaar dat Italianen geen kinderen willen. "Italiaanse vrouwen staan erom bekend op straat kinderen in de wangetjes te knijpen. Ze zijn in Italië gek op kinderen, maar de angst om kinderen op de wereld te zetten vanwege slechte economische vooruitzichten neemt toe."

Een Italiaanse minister presenteert een campagne om het geboortecijfer omhoog te krijgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl