Het logo van de CIA
NOS NieuwsAangepast

WikiLeaks: CIA gebruikt smartphone en slimme tv voor afluisteren

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

De CIA gebruikt onder meer smartphones en slimme televisies om de bezitters ervan af te luisteren. Dat meldt WikiLeaks, dat geheime documenten over de hack-activiteiten van de CIA in handen zegt te hebben. Het is onbekend op welke schaal de CIA de hacktools inzette, en wie de doelwitten waren.

Ook gebruikt de Amerikaanse geheime dienst beveiligingsproblemen om apps als WhatsApp, Telegram en Signal te kunnen aftappen. Die apps bieden de mogelijkheid om versleuteld te chatten, maar de CIA kan dat met een soort virus op de telefoon van de bezitter omzeilen. De geheime dienst zou daarvoor beveiligingsproblemen in Android en iOS hebben gevonden en misbruikt.

Ook televisies die door de gebruiker waren uitgezet, konden volgens WikiLeaks gesprekken afluisteren in de ruimte waar ze waren geplaatst. Die gesprekken werden vervolgens via internet doorgestuurd naar de CIA. Telefoons werden op dezelfde manier ingezet als afluisterapparaat.

Rondzwerven

Het gaat om beveiligingsproblemen in software die bij de betreffende fabrikanten nog niet bekend en opgelost zijn, en die daardoor op de zwarte markt veel geld waard zijn. De 'hacktools' zouden buiten de CIA rondzwerven bij voormalige hackers van de Amerikaanse overheid. Een van hen zou de softwaretrucs aan WikiLeaks hebben verstrekt. Wie er precies toegang toe heeft, is onbekend.

Of de hacktools ook zijn misbruikt, is onbekend. Mochten ze in verkeerde handen vallen, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben: ze maken het mogelijk om in te breken in apparaten zonder dat de eigenaar daar veel tegen kan doen.

Auto's

De CIA onderzocht volgens de klokkenluiderssite ook of het mogelijk was om computers in auto's te hacken. Het is niet duidelijk of de CIA dat uiteindelijk ook heeft gedaan; de klokkenluiderssite tekent aan dat het hacken van auto's het mogelijk zou maken om doelwitten "vrijwel onopgemerkt" te doden.

Ook desktop- en laptopcomputers konden worden gekraakt, bijvoorbeeld door een virus in een spelletje te verstoppen. Daarbij konden virusscanners worden omzeild. Zo kon een virusscanner van beveiligingsbedrijf Comodo worden omzeild door een virus in de prullenbak van Windows te plaatsen.

WikiLeaks heeft een eerste selectie van ruim 8500 documenten online geplaatst. De klokkenluiderswebsite belooft later met meer onthullingen te komen: er wordt gesproken van een serie onthullingen over de CIA op ongekende schaal.

Groter dan Facebook

De code die de hackers van de CIA hadden verzameld, was in omvang meer dan de gehele broncode van Facebook, beweert WikiLeaks. De CIA zou onder meer het Amerikaanse consulaat in Frankfurt hebben gebruikt als uitvalsbasis voor zijn hack-activiteiten.

In 2013 lekte klokkenluider Edward Snowden documenten over surveillance door een andere Amerikaanse geheime dienst, de NSA, naar de media. Daarbij ging het niet alleen om het hacken van doelwitten, maar ook om grootschalig aftappen van internetverkeer. Daarvan is, voor zover nu bekend, geen sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl