Minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Turkse minister vastbesloten: ik kom vanavond hoe dan ook naar Hamburg

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu is vastbesloten om vanavond in Hamburg over het grondwet-referendum te spreken. Een gebouw waar een bijeenkomst gepland stond, is echter door de plaatselijke autoriteiten afgekeurd omdat het niet zou voldoen aan de brandvoorschriften.

Het besluit, dat gisteren werd genomen, kan op weinig begrip rekenen van Cavusoglu. Net als president Erdogan eerder zei de minister dat de praktijken hem doen denken aan de nazi-tijd. Duitsland zou er alles aan doen om te voorkomen dat de Turken bij het referendum in april ja stemmen. "Niemand kan verhinderen dat wij met onze burgers samenkomen", sprak de Turkse minister voor vertrek naar Duitsland.

Volgens het Duitse persbureau DPA wijkt Cavusoglu nu uit naar de woning van de Turkse consul-generaal in Hamburg. Later wil hij doorreizen naar Berlijn, om onder meer een reisbeurs te bezoeken.

'Hotelboeking gecanceld'

Morgen staat ook een afspraak gepland met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel. Cavusoglu sprak over hem als "mijn vriend".

Een parlementariër van de regerende AK-partij zei dat het hotel waar de minister overnacht aanvankelijk de boeking had geannuleerd. Volgens hem werd de boeking alsnog geaccepteerd na ingrijpen van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rotterdam

Het referendum over een wijziging van de grondwet in Turkije is op 16 april. Bij een 'ja' krijgt de Turkse president fors meer macht. Eerder ging het parlement al met het aanpassen van de grondwet akkoord.

Omdat er veel Turken in Duitsland wonen, hebben verschillende Turkse bewindslieden campagne-activiteiten gepland. Een aantal bijeenkomsten werd door lokale autoriteiten verboden om procedurele redenen. De Duitse regering zegt dat de Turken campagne mogen voeren, mits ze hun komst tijdig aankondigen en zich aan de regels houden.

Nederland onderzoekt juridische mogelijkheden om de komst van Cavusoglu naar Rotterdam tegen te houden. De Turkse minister is van plan om zaterdag Rotterdam te bezoeken om met "onze staatsburgers" te spreken over het referendum in Turkije. Premier Rutte noemde de uitspraken van Cavusoglu onacceptabel: "Zijn staatsburgers wonen in Turkije." Hij vindt het verkeerd om Turkse Nederlanders steeds "aan hun haren terug te slepen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl