Hongaarse agenten bij een vluchtelingenkamp langs de grens met Servië
NOS NieuwsAangepast

Hongarije gaat migranten vastzetten in grenskampen

Hongarije gaat alle vluchtelingen vasthouden in zogenoemde overgangszones bij de grens met Servië. De migranten mogen niet doorreizen totdat hun asielprocedure is afgerond. Een grote meerderheid van het Hongaarse parlement heeft vanochtend deze nieuwe plannen gesteund.

Asielzoekers van wie de aanvraag niet meteen wordt goedgekeurd, mogen het terrein niet verlaten totdat hun aanvraag is verwerkt.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft zijn zorgen uitgesproken over de nieuwe regels. Volgens de organisatie leiden die ertoe dat de vluchtelingen worden opgesloten in kampen, waar ze in containers moeten wonen. Het terrein zou worden omringd door hoge hekken met prikkeldraad.

Strengere aanpak

De nieuwe regels gelden per direct en zijn van toepassing op alle vluchtelingen die in Hongarije verblijven of zich bij de grens melden. De plannen passen in het harde immigratiebeleid van de regering van de nationalistische premier Viktor Orbán. Hij pleit al langer voor een strengere aanpak om het aantal vluchtelingen terug te dringen.

Vorig jaar wilde de premier met een grondwetswijziging voorkomen dat Hongarije verplicht een aantal migranten moet opnemen, zoals is afgesproken binnen de Europese Unie. Dat wetsvoorstel werd uiteindelijk niet doorgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl