NOS VoetbalAangepast

Adieu lijkt aanstaande voor Arsène bij Arsenal

Wenger grapt met journalisten over vertrek

De Facebookpagina 'Sack Arsène Wenger' telt iets meer dan vierduizend leden. De roep om het vertrek van de Fransman bij de Londense club is nog niet onophoudend, niet oorverdovend en niet doorslaggevend. Toch lijkt het adieu van Le Professeur bij de Gunners na bijna 21 jaar dienst aanstaande.

Afgelopen zaterdag verloor Arsenal de uitwedstrijd tegen Liverpool met 3-1. Het was de laatste in een reeks slechte uitslagen die de club kansloos maakte voor de Engelse titel en bijna zeker uit de Champions League kieperde. Arsenal staat immers voor de vrijwel kansloze taak vanavond een 5-1 nederlaag tegen Bayern München weg te poetsen.

Maar de nederlaag was ook nog van symbolische waarde. Arsenal wisselde stuivertje met Liverpool en staat daardoor vijfde in de Premier League. In de twintig jaar met Wenger aan het roer eindigde de club nooit buiten de topvier.

Een vijfde plaats of erger zou betekenen dat Arsenal volgend seizoen voor het eerst in achttien jaar geen Champions League speelt.

Arsène Wenger tijdens zijn eerste weken in Londen

Sanchez

Wenger waagde het bovendien om in de wedstrijd tegen Liverpool zijn topspeler en topscorer Alexis Sanchez op de bank te laten beginnen. En dat viel niet goed. Niet bij de analytici, niet bij de fans en ook niet bij de speler zelf. De Fransman sprak van een tactische keuze, maar insiders wisten dat de Chileen werd gestraft vanwege een ruzie met andere spelers op de training.

Tijdens de persconferentie voorafgaand aan het Champions League-duel met Bayern München werd Wenger gevraagd of al zijn spelers hem nog wel steunden. De 67-jarige trainer reageerde opvallend luchtig.

"Ik zou ook vast iemand in jouw bedrijf kunnen vinden die het niet prettig vindt dat jij hier zit", grapte hij. "Uiteindelijk kiest de baas of jij hier zit. Ik begrijp dat, als de resultaten er niet zijn, ik bekritiseerd word. Maar het is niet aan de spelers om de manager te benoemen."

Alexis Sanchez (r) met Olivier Giroud

Gullit

De opmerkelijke reservebeurt van Sanchez is in de Engelse pers al Wengers 'Gullit-momentje' genoemd. De Nederlandse trainer durfde het in 1999 aan om bij Newcastle United publiekslieveling Alan Shearer op de bank te zetten. Een paar dagen later diende Gullit zijn ontslag in.

Toch is het niet de verwachting dat Wenger tussentijds zelf opstapt. Onlangs zou hij nog een Chinees contract van 35 miljoen euro hebben afgeslagen. Ook zal het clubbestuur de langstzittende trainer ter wereld niet zomaar op straat zetten.

Maar de kans dat het aflopende contract van de oefenmeester deze zomer wordt verlengd, lijkt gering. Na 21 jaar, drie landstitels, zes bekers en zes Community Shields vinden veel Arsenal-fans het wel mooi geweest. Merçi et adieu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl