Grootste ziekenhuis Curaçao stelt operaties uit
Het grootste ziekenhuis op Curaçao heeft per direct alle geplande, niet dringende operaties uitgesteld. Tussen nu en 17 maart zijn de operatiekamers dicht. Het ziekenhuis heeft niet genoeg medicijnen en medisch materiaal om operaties verantwoord te laten doorgaan. Hoeveel patiënten de dupe zijn is niet bekend.
Het ziekenhuis maakt een uitzondering voor dringend noodzakelijke en spoedeisende ingrepen. Daarvoor is nog net genoeg materiaal voor handen.
Maar voor alle andere operaties is er onvoldoende hechtmateriaal aanwezig en er is een tekort aan naalden. Ook zouden chirurgen hun handen niet meer kunnen wassen door een gebrek aan borstels en is er geen afdekmateriaal om een operatiegebied af te bakenen.
Vergoedingen
De directie van het ziekenhuis zegt er alles aan te doen, maar het budget dat de overheid vrijmaakt is volgens hen te klein. Vooral de vergoedingen voor verzekerden via de nationale zorgverzekeraar SVB zouden te laag zijn.
De Vereniging van Medisch Specialisten (VMSC) onderschrijft dat, maar wijst nog meer schuldigen aan. Het ziekenhuis zelf zou geen inzicht aan SVB kunnen geven in de werkelijke kosten voor fondsverzekerden, waardoor budgetten structureel te laag blijven.
Duurdere zorg
Ook de zorgverzekeraar zelf moet het ontgelden. Die zou vorig jaar, toen er ook al een tekort aan medisch materiaal dreigde, het budget verhogen en leveranciers direct gaan betalen. Dat is niet gebeurd, zeggen de specialisten.
Op Curaçao is zorgverzekeraar SVB een uitvoeringsorgaan van de overheid. SVB en overheid spelen elkaar volgens de specialisten steeds de bal toe. De overheid is zelf de grootste inkoper van zorg; hogere tarieven betekenen dus inkoop van duurdere zorg, aldus de VMSC.