Onderzoek naar sterfgevallen in Veenkade, Veendam
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Onderzoek naar drie sterfgevallen instelling Veendam

De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat drie sterfgevallen onderzoeken in woonzorg- en revalidatiecentrum Veenkade in Veendam, onderdeel van zorggroep Meander.

Het onderzoekt volgt op meldingen van nabestaanden van de drie overleden bewoners. Zij spreken over "tekortschietende zorg".

Veenkade kwam in december vorig jaar in het nieuws nadat een bewoner een medebewoner had mishandeld. De 85-jarige man overleed twee weken later. Volgens de zoon van het slachtoffer is zijn vader met de ijzeren steunen van een rolstoel geslagen.

Vijf maanden eerder overleed de 28-jarige Everdiena Rooske in hetzelfde verpleeghuis. Daar was ze opgenomen nadat ze in het UMC Groningen was uitbehandeld voor een hersenbloeding. Op een vrijdag in juli kwam ze in Veenkade aan, de maandag daarop overleed ze. Volgens haar ouders omdat medewerkers over onvoldoende kennis en apparatuur beschikten. Zo zou Everdiena niet op de juiste manier extra vocht toegediend hebben gekregen.

Snufje zout

Vader Zweitse Rooske zegt bij RTV Noord: "Er werd een oude voedingsfles afgewassen en deze werd gevuld met leidingwater. Ik heb gevraagd waar extra voedingsstoffen zoals natrium waren, die in verband met zweten essentieel zijn. Hierop werd gereageerd: dan doen we er een snufje zout bij".

RTV Noord noemt nog een derde incident. Het gaat om een 73-jarige vrouw die afgelopen zomer met de ziekte van Wegener was opgenomen om opnieuw te leren lopen en eten. Na een week in Veenkade kreeg ze voeding via een hevel (dikke slang) in plaats van een sonde. Er kwam braaksel in de longen terecht, met een longontsteking tot gevolg.

De vrouw keerde na tien dagen ziekenhuisopname terug naar Veenkade, maar was verzwakt; ze overlijdt enkele maanden later. De nabestaanden hebben melding gemaakt van het incident. Zij zeggen dat Veenkade meer verpleegkundigen nodig heeft en dat bijscholing nodig zou zijn om de medische kennis "up to date" te krijgen.

De Inspectie laat de incidenten eerst door de zorginstelling zelf onderzoeken, onder leiding van een externe voorzitter. Het onderzoek naar de dood van de 85-jarige mishandelde bewoner loopt nog, net als het onderzoek naar de 73-jarige vrouw. Inspectiewoordvoerder Judith Jansen: "Afhankelijk van hun bevindingen zal de inspectie besluiten of aanvullend onderzoek nodig is".

Het onderzoek van Zorggroep Meander naar de dood van Everdiena is klaar. De instelling concludeert zelf dat de zorg op orde was. Everdiena Rooske is volgens de onderzoekers overleden door "de complexiteit van de bestaande gezondheidsproblematiek".

Privacy

Of de incidenten reden zijn voor verder ingrijpen door de Inspectie, wil de woordvoerster ook nog niet zeggen. Jansen: "Wanneer alle onderzoeken zijn afgerond, zullen we de beschikbare informatie beoordelen en op basis daarvan besluiten of het onderzoek naar de instelling breder wordt opgezet".

Zorggroep Meander reageert schriftelijk: "De onderzoeken geven ons lessen mee voor de betrokken afdelingen én voor de organisatie als geheel".

Advertentie via Ster.nl