Alain Juppé vlak voor de persconferentie van vanochtend in Bordeaux
NOS NieuwsAangepast

Juppé wil Fillon niet opvolgen, Les Républicains voor lastige keuze

De Franse oud-premier Alain Juppé wil geen presidentskandidaat worden voor de conservatieve partij Les Républicains. Juppé was in beeld als opvolger van de huidige kandidaat, de in opspraak geraakte François Fillon. Het partijbestuur beslist vanavond of Fillon zijn campagne mag voortzetten.

Volgens Juppé is de verdeeldheid binnen Les Républicains te groot. Hij denkt niet dat het hem lukt om voor de presidentsverkiezingen van april en mei alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Door de mededeling van Juppé bevindt de partijtop zich in een lastige spagaat, zegt correspondent Frank Renout. De huidige kandidaat François Fillon wil doorgaan, maar heeft weinig steun meer van de Franse kiezer.

Weinig kans op succes

Fillon ligt al weken onder vuur omdat hij zijn vrouw en kinderen riant zou hebben betaald voor werk dat ze niet of nauwelijks deden. Op dit moment loopt er een justitieel onderzoek tegen hem. Een groot deel van de Franse bevolking vindt dat hij zich moet terugtrekken en ook veel leden van zijn eigen partij keren zich van hem af.

Uit een peiling van afgelopen weekend van de krant Le Journal du Dimanche kwam naar voren dat 64 procent van alle Fransen vindt dat Juppé de nieuwe kandidaat van Les Républicains moet worden. Maar die ziet dus te weinig kans op succes bij de presidentsverkiezingen, die al over zeven weken beginnen.

Sarkozy

Met het oog op de naderende verkiezingen moet de huidige crisis binnen de partij zo snel mogelijk worden bezworen, vindt ook een ander prominent partijlid, de oud-president Nicolas Sarkozy. Hij had dit weekend overleg met Juppé en zei vanochtend dat hij opnieuw met hem en Fillon in gesprek wil.

"Maar hoe het nu verdergaat bij Les Républicains weet niemand in Frankrijk", zegt Renout. "Iedereen is razend benieuwd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl