Vrouwelijke rekruten van de Amerikaanse marine
NOS Nieuws

VS onderzoekt 'smakeloze' Facebookpagina met naaktfoto's mariniers

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is een onderzoek gestart naar mariniers die honderden naaktfoto's van vrouwelijke collega's zouden hebben gedeeld op Facebook. De afbeeldingen zouden zijn gemaakt zonder medeweten van de vrouwen.

De foto's verschenen op de Facebookpagina Marines United, waarvan zo'n 30.000 mannelijke mariniers en veteranen lid zijn. Op de afbeeldingen zijn tientallen naakte en halfnaakte vrouwelijke mariniers te zien. Sommige van hen staan herkenbaar op de foto, anderen niet.

Onder de foto's plaatsten leden van de Facebookgroep seksistische reacties. De commandant van de Amerikaanse marine noemde de pagina smakeloos. "Iedereen die mariniers op deze manier benadert, laat een groot gebrek aan respect zien", zei hij in een reactie.

Verwijderd

De zaak kwam aan het licht na onderzoek door een nieuwsorganisatie die wordt gerund door een veteraan. Een dag nadat hij de marine op de hoogte had gesteld van de naaktfoto's, was de pagina Marines United van Facebook verwijderd. Ook is een aantal mariniers ontslagen.

Het onderzoek van het ministerie richt zich vooral op een ex-marinier die een online beeldbank beheerde waarop de afbeeldingen waren opgeslagen. Hij en andere mensen die foto's of reacties hebben geplaatst, worden mogelijk ook strafrechtelijk vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl