De veerboot Herald of Free Enterprise voor de kust van Zeebrugge
NOS NieuwsAangepast

Zeebrugge herdenkt een van de grootste scheepsrampen van Europa

Dertig jaar geleden kapseisde de veerboot Herald of Free Enterprise voor de kust van de Belgische stad Zeebrugge. 193 van de 539 opvarenden kwamen om het leven. Het ongeluk is daarmee een van de grootste naoorlogse scheepsrampen in Europa.

De Herald of Free Enterprise vertrok op vrijdag 6 maart 1987 's avonds uit de haven van Zeebrugge, op weg naar Dover. Het had een routinereis moeten worden, maar vlak buiten de haven ging het mis. De boegdeuren stonden nog open, waardoor veel water naar binnen kon stromen, het autodek op. Het schip werd instabiel en binnen anderhalve minuut kapseisde het. De Herald of Free Enterprise kwam op zijn linkerzij terecht op een zandbank.

De meeste slachtoffers kwamen om het leven doordat ze vastzaten in het schip. Ze stierven door onderkoeling in het ijskoude zeewater.

Een van de zwaarste scheepsrampen op de Noordzee

De Nederlandse reddingsboot De Zeemanspot van de KNRM in Stellendam was een van de schepen die te hulp schoten na de ramp. Jan Keijzer was aan boord en zocht mee naar slachtoffers in het water. "Zoiets vergeet je nooit meer", vertelde hij eens.

"Bemanningsleden van andere reddingsboten werden op het wrak afgezet en haalden passagiers uit het schip", zegt Keijzer. "Op een gegeven moment was er een tekort aan brancards. Wij hebben toen onze zestien brancards overgegeven op de Herald."

Uiteindelijk vond De Zeemanspot geen mensen meer, alleen spullen die uit het wrak waren gespoeld. Na een dag zoeken keerde de bemanning vermoeid en verslagen terug naar Nederland.

De lichamen van drie slachtoffers van de ramp zijn nooit teruggevonden: een baby en twee Britse militairen.

 • AFP
  Reddingsboten bij de omgeslagen veerboot
 • AFP
  Een van de slachtoffers wordt door hulpverleners uit het water gehaald
 • EPA
  Familieleden van slachtoffers van het scheepsongeval met de Herald of Free Enterprise zijn boos op journalisten
 • ANP
  De Britse premier Thatcher bezoekt Zeebrugge na de ramp
 • AFP
  Bloemen in de zee bij Zeebrugge, 25 jaar na de ramp

Vandaag wordt er uitgebreid stilgestaan bij de scheepsramp. Om 09.00 uur is op zee een herdenkingsdienst begonnen. Daarbij zijn de gouverneur van West-Vlaanderen, de Britse ambassadeur in België en enkele nabestaanden en reddingswerkers aanwezig.

Na de dienst worden er bloemenkransen in het water gelegd en vliegt er een reddingshelikopter over. Daarna volgt een minuut stilte.

Later op de dag is er nog een herdenkingsplechtigheid, bij het Herald of Free Enterprise-monument in Zeebrugge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl