ANP
NOS NieuwsAangepast

Jeugdbendes kosten ons honderden miljoenen

Jeugdbendes kosten de samenleving elk jaar honderden miljoenen euro's. In het onderzoek 'Kostbare vriendschappen' van het ministerie van Veiligheid en Justitie is voor het eerst uitgerekend wat de schade van deze bendes is. Een criminele jeugdgroep 'kost' ongeveer 1,9 miljoen euro per jaar.

De onderzoekers hebben medio 2015 in een niet nader genoemde grote gemeente twee criminele en drie overlastgevende jeugdgroepen geanalyseerd. In totaal ging het om ongeveer 35 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. Zij komen vaak uit ontwrichte gezinnen met weinig sociaal-economisch perspectief en "een niet-stimulerend opgroeimilieu". Door het foute voorbeeld van hun ouders worden deze jongeren eerder gestimuleerd in plaats van geremd in hun verkeerde gedrag en het veroorzaken van problemen.

De rekening bestaat onder meer uit schade door criminaliteit en kosten voor de inzet van leerplichtambtenaren, omdat jongeren spijbelen. Ook zijn uitkeringen, lagere arbeidsproductiviteit, schuldhulpverlening en misgelopen belastingen meegeteld. Omdat veel van de jongeren drank en drugs gebruiken, zijn ze vaker betrokken bij verkeersongevallen en geweldsincidenten en ook dat kost geld, concluderen de opstellers van het rapport.

De kosten voor deze vijf groepen in de onderzochte gemeente bedragen 8,2 miljoen per jaar. De overlastgevende groepen kosten jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen. De onderzoekers bekeken een periode van vijf jaar, de kosten op langere termijn zijn niet berekend. Dat betekent dat de daadwerkelijke kosten hoger zijn dan geschat. Het onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum werd vorige week gepubliceerd.

In Amsterdam worden nu al broertjes en zusjes van criminele jongeren benaderd door hulpverleners.

Criminoloog Henk Ferwerda

In het AD reageert criminoloog Henk Ferwerda geschrokken. Hij ziet veel in preventiemaatregelen om te voorkomen dat jongeren overlast geven en doorgroeien tot criminelen. "In Amsterdam worden nu al broertjes en zusjes van criminele jongeren benaderd door hulpverleners. Des te vroeger je erbij bent, des te beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl