NOS NieuwsAangepast

Nederlandse cultuur bewaken of blijven steken in nostalgie?

CDA-leider Buma is in het Carrédebat in aanvaring gekomen met de linkse partijen over het beschermen van de Nederlandse cultuur. Buma wil strenger optreden tegen de radicale islam, een sociale dienstplicht invoeren en schoolkinderen verplicht het Wilhelmus laten zingen.

PvdA-lijsttrekker Asscher vond dat Buma blijft steken in nostalgie. Hij stemde tegen de stelling dat Nederland zijn eigen cultuur onvoldoende heeft beschermd. De regering moet wat Asscher betreft opkomen voor alle Nederlanders.

GroenLinks-leider Klaver stemde opvallend genoeg voor de stelling, maar om een heel andere reden dan het CDA en de VVD. Klaver vindt dat juist de tolerante cultuur van Nederland, met ruimte voor iedereen, te weinig is beschermd. "Niet je afkomst, maar je toekomst zou moeten tellen."

Sluipenderwijs

Lijsttrekker Buma van het CDA vond dat linkse partijen de zorgen van veel Nederlanders over het verval van normen en waarden negeren. Hij kreeg bijval van VVD-leider Rutte. "Ik maak me zorgen dat we sluipenderwijs steeds meer van onze eigen cultuur inleveren", zei de premier.

Ook de AOW-leeftijd kwam aan de orde in het debat. SP, PVV en 50Plus willen die weer terugbrengen naar 65, maar volgens de andere partijen is dat onbetaalbaar. Lijsttrekker Krol van 50Plus denkt dat het nog steeds mogelijk is dat er na de verkiezingen een meerderheid is voor een terugkeer naar 65. "Dat is aan de kiezer."

Spitsheffing

GroenLinks-lijsttrekker Klaver verweet premier Rutte dat hij de ouderen vier jaar lang op de nul-lijn houdt, terwijl er volgens Klaver 80.000 ouderen zijn die niet rond kunnen komen. Maar volgens Rutte gaat het in de politiek niet alleen om geld.

"En als GroenLinks zijn zin krijgt moet die oudere geen auto hebben en ermee gaan rijden. Dat gaat heel veel geld kosten vanwege de spitsheffing", zei Rutte.

CDA-leider Buma en Klaver van GroenLinks fel over de Nederlandse cultuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl