NOS NieuwsAangepast

Irak hervat offensief en rukt op naar oude stadscentrum Mosul

Het Iraakse leger heeft zijn offensief hervat om West-Mosul te heroveren op terreurgroep IS. De afgelopen dagen lag het stil vanwege de slechte weersomstandigheden.

Iraakse troepen trekken vanuit het zuiden en zuidwesten op naar het oude stadscentrum van Mosul, zei een legerwoordvoerder. De Irakezen krijgen steun van de VS; er zijn Amerikaanse luchtaanvallen maar ook speciale eenheden op de grond.

Iraakse militairen zijn op enkele honderden meters van een aantal regeringsgebouwen in de oude stad, zegt een bron tegen persbureau Reuters. De gebouwen zijn overigens zwaar beschadigd en niet in gebruik door IS.

  • Reuters
    Een Iraakse familie op de vlucht tijdens gevechten in de stad, 4 maart 2017.
  • Reuters
    Een vrouw heeft een deel van Mosul bereikt dat het Iraakse leger op IS heeft heroverd.
  • AFP
    Een vrouwn op de vlucht voor de strijd in Mosul
  • AFP
    De vluchtelingen hadden ook te maken met slechte weersomstandigheden
  • AFP
    Inmiddels zijn duizenden mensen uit West-Mosul gevlucht
  • AFP
    De VN zegt dat al tienduizenden mensen West-Mosul zijn ontvlucht

Het oosten van Mosul werd in januari, na een strijd van zo'n honderd dagen, al heroverd op IS. Het offensief om ook het westen van de stad te bevrijden, werd ingezet op 19 februari. Sindsdien zijn volgens de Verenigde Naties zo'n 30.000 mensen gevlucht. Naar schatting zitten er nog driekwart miljoen mensen vast in West-Mosul.

De Internationale Organisatie voor Migratie IOM becijfert het aantal vluchtelingen uit Oost- en West-Mosul op 206.000, sinds het offensief tegen IS begon in oktober.

Bij de huidige fase van de strijd, die zich in de stad zelf afspeelt, zijn alleen Iraakse militairen betrokken en geen sjiitische milities of Koerdische strijders. Dat besluit werd genomen om de overwegend soennitische bevolking van de stad tegemoet te komen. Inwoners van Mosul zouden vijandig kunnen staan tegenover sjiitische milities of Koerdische Peshmerga-strijders.

Chemische wapens

Afgelopen vrijdag meldde het Rode Kruis dat er bij de strijd om de stad chemische wapens zijn ingezet, door wie is niet gezegd. Het Rode Kruis baseert zich op verwondingen van burgers die in een ziekenhuis in de buurt liggen.

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi riep in juni 2014 het kalifaat uit vanuit Mosul. In de maanden erna breidde de islamitische terreurgroep zijn gebied uit, maar daarna verloor IS terrein. Mosul, de tweede stad van het land, is het laatste bolwerk van IS in Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl