VVD-lijsttrekker Rutte in een winkelcentrum in Barendrecht
NOS NieuwsAangepast

Politici zijn overgeleverd aan macht zwevende kiezer

Deze Tweede Kamerverkiezingen zijn er meer zwevende kiezers dan ooit. En politici zijn overgeleverd aan hun keuze, die waarschijnlijk op het laatste moment in het stemhokje wordt gemaakt.

"Driekwart van de kiezers weet het nog niet. Om precies te zijn: 20 procent heeft helemaal geen idee en 55 procent twijfelt tussen een aantal partijen", zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O Research.

Het is hierdoor heel moeilijk om te zien wie de grootste zou kunnen worden, zegt Kanne. Strategisch stemmen is voor kiezers bijna niet mogelijk, want daarvoor moet je weten hoe het ongeveer zou kunnen lopen.

Daar zit ook een voordeel aan. Kanne: "Ze kunnen veel meer hun hart volgen en echt op die partij stemmen die hun voorkeur heeft."

Een weekje zweven

Politici weten dat ook. CDA-leider Buma, die vier jaar in de oppositie heeft gezeten, denkt daar nu al van te profiteren. "Iedere dag gaat het bij ons beter, gaat het bij ons omhoog", zegt Buma. "Nog een weekje zweven en dan CDA invullen."

De macht van de zwevende kiezer

Buma adviseert kiezers om zich toch echt in de partijstandpunten te verdiepen. "Daarom doe ik ook aan alle debatten mee en snap ik niet dat sommigen niet meedoen", zegt Buma. "Door de scherpte in de discussies komen mensen te weten wat politieke partijen willen."

Democratisch recht

VVD-lijsttrekker Rutte, die in tegenstelling tot Buma het regeringsbeleid van de afgelopen vier jaar moet verdedigen, is verbaasd over het grote aantal zwevende kiezers. "Dit cijfer kende ik nog niet, het neemt eerder toe dan af."

Zijn belangrijkste boodschap aan kiezers is om in ieder geval te gaan stemmen en van hun democratisch recht gebruik te maken. "En als mensen mij een stemadvies vragen dan heb ik wel een suggestie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl