F1-directeur Brawn wil nu alweer af van 'haaienvinnen'

Ze behoren tot de meest opvallende wijzigingen in het uiterlijk van de Formule 1 dit seizoen: de 'haaienvinnen' aan de achterzijde van de bolides. De vinnen komen voort uit de nieuwe regels, maar voor Ross Brawn, de nieuwe sportieve directeur van de koningsklasse, zijn ze nu al een doorn in het oog.

Fernando Alonso (McLaren) in Barcelona met vin AFP

"Dit is een onbedoeld effect van de regelwijzigingen", aldus de 62-jarige Engelsman, die een grote rol speelde bij de zeven wereldtitels van Michael Schumacher bij Benetton en Ferrari.

De bolides zien er met de nieuwe bredere banden en hun aerodynamische aanpassingen lekker agressief uit, vindt Brawn. "Ze zijn veel sneller en laten indrukwekkende prestaties zien. De coureurs zeggen me dat het ook fysiek een stuk zwaarder is, dus dat is allemaal mooi. Maar nieuwe regels leveren altijd minpuntjes op die we moeten we wegwerken."

Zijn kritiek is opmerkelijk, omdat Brawn door de nieuwe Formule 1-eigenaar Liberty juist naar voren is geschoven als sportief directeur. "De impopulaire haaienvin is terug en die moet na verloop van tijd verdwijnen, evenals de T-vleugel aan de achterzijde", aldus Brawn. "Uiteindelijk willen we meer pure racewagens.''

Fernando Alonso (McLaren) in Barcelona met vin AFP