Len van Heest CHEK News

De Canadese Nederlander Len van Heest wordt definitief Canada uit gezet. Dat heeft een rechter bepaald. 

Maandag wordt Van Heest op een vlucht naar Nederland gezet. Hij moet Canada verlaten, omdat hij een strafblad heeft. Volgens de Canadese wet is uitzetting op zijn plaats zodra iemand tot een celstraf is veroordeeld van minimaal zes maanden. 

Veroordelingen

De laatste keer dat Van Heest veroordeeld werd, was in december 2012, na 32 aanklachten tegen hem. In zijn jeugd is hij veroordeeld voor mishandeling en het dreigen met een vuurwapen. 

Op de Canadese televisie zei hij vorige week daarover: "Ik heb mijn schuld aan de samenleving betaald. Nu geven ze me een levenslange gevangenisstraf." Van Heest lijdt aan een bipolaire stoornis.

'Ik snap het niet'

De Nederlander kwam naar Canada met zijn moeder toen hij acht maanden oud was. Van Heest zegt niemand in Nederland te kennen en spreekt ook geen Nederlands. 

Hij heeft jarenlang tegen zijn deportatie geprocedeerd. Ook bemoeienis van de Nederlandse overheid heeft niet geholpen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Van Heest geadviseerd na aankomst naar het Leger des Heils te gaan.

De moeder van de 59-jarige man zegt in een reactie tegen de Canadese nieuwszender CHEK News dat ze het niet kan geloven dat haar zoon weg moet. "Ik snap het echt niet. Wat kun je hiertegen doen? De rechter heeft geoordeeld en dan is het definitief", zegt Trixie Van Heest. Ze zou in het verleden zijn vergeten om een Canadees paspoort voor haar zoon aan te vragen.

STER reclame