Wat kan het Nederlands honkbalteam in de WBC?

ANP

Het Nederlands honkbalteam begint komende week aan de World Baseball Classic (WBC), het officieuze WK honkbal. Tijdens voorgaande edities van de WBC beleefde Oranje, dat in 2011 het wereldkampioenschap won, enkele hoogtepunten uit de nationale honkbalgeschiedenis. 

Het team versloeg in 2009 tot ieders verrassing de Dominicaanse Republiek. In 2013 bereikten de honkballers de halve finales, nadat eerder in het toernooi Cuba aan de kant was gezet.

Charles Urbanus, oud-international, coach en commentator, denkt dat Oranje ook dit keer goed zal presteren op de WBC.

Oud-honkballer Charles Urbanus blikt vooruit op de World Baseball Classic ANP

Wat is je verwachting van dit toernooi?
"Oranje heeft een ongelofelijk sterk team met misschien wel het beste infield in de WBC. Veel jongens spelen in de Major League, op het hoogste niveau."

In de poule treft Nederland gastland Zuid-Korea, Israël en Taiwan. "Veel Koreaanse spelers zijn actief in de eigen competitie", aldus Urbanus. "Op eerdere toernooien hebben zij laten zien tot de topvier te kunnen doordringen. Van hen wordt dan ook wel verwacht dat zij doorgaan."

Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) is in de eerste ronde in het Zuid-Koreaanse Seoul niet beschikbaar. De mogelijkheid bestaat dat hij later in het toernooi alsnog aansluit, mocht Nederland de halve finales in de VS halen.

Urbanus: "Israël is een wat onbekender team met veel ex-profs die in de Major League hebben gespeeld. In tegenstelling tot het Nederlands team, waar de jongens op dit moment nog wel op het hoogste niveau spelen. Het zal gaan tussen Nederland en Taiwan. Maar ik verwacht dat Nederland sterker is en de eerste ronde doorkomt."

"Verder heb ik met name van de Verenigde Staten, de Dominicaanse Republiek en Venezuela hoge verwachtingen. Steeds vaker spelen honkballers uit andere Zuid-Amerikaanse landen in de Major League."

Xander Bogaerts na een homerun tegen Baltimore Orioles van landgenoot Jonathan Schoop op 13 september. AFP

Welke grote namen komen in actie?
"Nederland heeft zoals gezegd een aantal jongens uit de Major League: Didi Gregorius (New York Yankees), Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Jonathan Schoop (Baltimore Oriles), Andrelton Simmons (Los Angeles Angels, tevens All Star) en Jurickson Profar (Texas Rangers). Zij spelen al van jongs af aan samen, wat een voordeel is op dit toernooi."

"Verder is Miguel Cabrera een grote naam. De Venezolaan speelt bij de Detroit Tigers. Hij is momenteel de beste allround-slagman van de Major League."

Hoe ziet het toernooi eruit?

Aan de WBC doen zestien landen mee, verdeeld over vier poules van vier landen. De nummer één en twee bereiken de volgende ronde. Als Nederland die tweede ronde bereikt, speelt het opnieuw in een poule met drie andere landen. Die wedstrijden worden gespeeld in Tokio.

Ook in de tweede ronde gaan de eerste twee landen per poule door. De vier overgebleven landen spelen de halve finales in het stadion van de Los Angeles Dodgers, dat ook het decor vormt voor de eindstrijd.

Jonathan Schoop Getty Images

Waar ligt voor Nederland de uitdaging dit jaar?
"Aanvallend en verdedigend kunnen we heel ver komen, want we hebben veel kwaliteit. De uitdaging ligt bij de werpers. Zij mogen in de eerste ronde maar maximaal 65 keer gooien. Omdat het nog vroeg in het seizoen is, worden spelers zo beschermd tegen overbelasting. Iemand die goed werpt, wordt dan toch vervangen als hij 65 keer heeft gegooid."

"Dat vraagt een maximale prestatie van minimaal drie of vier werpers en test de diepte en de kwaliteit van je pitching-staff. In tegenstelling tot Venezuela of de Dominicaanse Republiek spelen weinig Nederlandse werpers in de Major League. Dat kan Nederland later in het toernooi opbreken." 

Speelschema Nederland

Datum Wedstrijd
Dinsdag 7 maart (10.30 uur) Nederland - Zuid-Korea
Woensdag 8 maart (10.30 uur) Nederland - Taiwan
Donderdag 9 maart (04.00 uur) Israël - Nederland