Unicef deelt in Zimbabwe hulpgoederen uit aan slachtoffers van de overstromingen EPA

De regering van Zimbabwe vraagt de internationale gemeenschap om geld na de overstromingen die het land sinds december hebben geteisterd. Die werden veroorzaakt door hevige regenval.

Volgens de autoriteiten zijn daarbij 246 mensen om het leven gekomen en zijn ongeveer 2000 mensen dakloos geworden. 

Bruggen en wegen weggespoeld

Het land in het zuiden van Afrika zegt dat er 95 miljoen euro nodig is om de slachtoffers te helpen. Het geld is ook nodig om wegen en bruggen te herstellen die door het water zijn weggespoeld. Doordat de infrastructuur op sommige plekken is verwoest, zijn sommige dorpen niet meer over land bereikbaar.

Vooral het zuiden van Zimbabwe is getroffen. Daar zijn ook dammen doorgebroken. Het is niet duidelijk welke gevolgen dat heeft voor dorpen die stroomafwaarts liggen. 

President Mugabe, die in Singapore is voor een medische controle, heeft de overstromingen uitgeroepen tot nationale ramp. 

Overstromingen na droogte

De hevige regenval volgde op een lange periode van droogte, waardoor oogsten zijn mislukt en miljoenen mensen afhankelijk werden van voedselhulp. Ook nu vraagt de regering om voedsel, tenten en medicijnen.

Zimbabwe heeft zelf nauwelijks nog geld. De overheid heeft onder meer moeite om de salarissen van ambtenaren te betalen.

STER reclame