In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Dieven stelen draaiboek wietactie uit politieauto

Het draaiboek voor een van de grootste wietacties ooit in Groningen blijkt een dag voor de actie gestolen. Het draaiboek werd mei 2016 buitgemaakt bij een inbraak in een auto van een medewerker van de politie, meldt RTV Noord.

Het draaiboek bevatte onder meer gedetailleerde informatie over de actie en de namen en telefoonnummers van betrokken agenten. Bij de auto-inbraak werden ook drie beveiligde politielaptops met vertrouwelijke informatie, een telefoon, legitimatiebewijzen en toegangspassen tot politiegebouwen gestolen.

Drugs en witwassen

De dag na de diefstal deed de politie invallen in zeventien woningen en twee bedrijfspanden in Groningen, Hoogezand, Uithuizen en Eelde. Het ging om een onderzoek naar grootschalige drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Dertien mensen werden gearresteerd. De politie had niet de indruk dat de wiettelers op de hoogte waren van de actie.

De politie Noord-Nederland en Oost-Nederland - de inbraak vond in Apeldoorn plaats - stelden een onderzoek in, maar dat leverde niets op. "De daders waren niet uit op vertrouwelijke informatie. Er zijn in ieder geval geen lopende onderzoeken geschaad," zegt Esther Naber van de politie Oost-Nederland.

De gestolen spullen zijn nooit terug gevonden. Tegen de drie betrokken medewerkers van het korps Noord-Nederland is een onderzoek ingesteld. Ze zijn disciplinair gestraft.

Advertentie via Ster.nl