Papa Massata Diack
NOS SportAangepast

'Bewijs corruptie bij toewijzing Spelen Rio'

De Franse justitie heeft concreet bewijs dat de Olympische Spelen van 2016 mede dankzij omkoping in Rio de Janeiro terecht zijn gekomen. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Een rijke Braziliaanse zakenman zou drie dagen voor de stemming 1,5 miljoen dollar hebben betaald aan de zoon van toenmalig IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft al laten weten de aantijging serieus te nemen en nader onderzoek te doen.

Rio de Janeiro werd op 2 oktober 2009 als eerste Zuid-Amerikaanse stad uitverkoren om de Olympische Spelen te organiseren. Madrid, Tokio en Chicago hadden het nakijken. Drie dagen daarvoor had het bedrijf Pamodzi Consulting, opgericht door Papa Massata Diack, een betaling gekregen van Matlock Capital Group.

Bouwopdrachten

Dat bedrijf is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden en is in verband gebracht met Arthur Cesar de Menezeres Soares Filho, een zakenman die nauwe banden onderhield met de voormalige gouverneur van de staat Rio de Janeiro die nu terechtstaat voor corruptie. Soares' bedrijf verdiende met diverse bouwopdrachten flink aan de Spelen.

Papa Massata Diack ontving volgens Le Monde rond die tijd ook nog eens 500.000 dollar van Matlock Capital Group. Dat bedrag werd naar een Russische bankrekening overgemaakt. Papa Massata Diack was consultant bij de IAAF, maar de atletiekbond schorste hem vorig jaar voor het leven wegens corruptie.

Ook zijn vader Lamine Diack is niet meer welkom bij de IAAF. Hij zit in Frankrijk vast wegens witwassen en corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl