Filosoof René ten Bos
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Denker des Vaderlands wil belang van denken niet overschatten

Filosoof René ten Bos wordt de nieuwe Denker des Vaderlands. Hij volgt Marli Huijer op en is de vierde denker die deze rol vervult. Ten Bos is hoogleraar filosofie en managementfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De filosoof moest er, vanzelfsprekend, wel even over nadenken toen hij werd benaderd voor de eretitel. "We moeten het belang van nadenken ook niet overschatten", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb dus niet heel lang nagedacht."

Als Denker des Vaderlands wil hij "de complexiteit van problemen" verhelderen. "Ik wil in de eerste plaats veel gaan nadenken over het thema transparantie en dat dan ook onder de aandacht brengen. Dat is ook een thema in alles wat ik doe."

Ten Bos wordt omschreven als iemand met een brede grijns die gangbare ideeën opzij zet en een breed en kritisch perspectief biedt. "Dat kritische perspectief wordt vaak genoemd", vertelt Ten Bos. "Filosofen moeten kritisch zijn." Hij ziet het als taak om niet te veel met de 'morele hakbijl' klaar te staan, maar om tegen meningen in te denken.

De hoogleraar kan niet goed van zichzelf zeggen of hij heel kritisch is. "Ik ben wel iemand die dingen af en toe raak wil zeggen. En ik gebruik ook in mijn werk niet alleen maar inzichten uit de filosofie, maar ook uit poëzie en literatuur. Daardoor krijg je een wat vreemde mengeling van ideeën en inzichten."

Borstelige wenkbrauwen

De filosoof wil tegelijk iets gaan doen aan de vergrijzing binnen de filosofie. "Ik wil proberen ook jonge mensen enthousiast te krijgen voor filosofie. Ik zie toch te veel grijze koppen." Zelf is hij geboren in 1959. "Je merkt dat het verval langzamerhand begint in te treden”, grapt hij. “Borstelige wenkbrauwen en dat soort dingen. Maar ik ben nog gezond hoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl