'Zware bas komt lekker binnen': wat zijn de winkansen van O'G3NE?

tijd van publicatie Aangepast
ANP

Lights and Shadows is het nummer waarmee meidengroep O'G3NE het Eurovisie Songfestival wil winnen in Oekraïne. "Het is een lekkere powerballad", zegt verslaggever Martijn van der Zande. Met name de zangpartijen gooien hoge ogen bij muziekrecensenten.

Voor de lenzen van ruim twintig camera's presenteerden de zussen Lisa, Amy en Shelley Vol hun muzikale inzending voor 2017. Het is een ode aan hun ernstig zieke moeder. "We zingen het in eerste instantie voor haar, maar het is ook om andere mensen in dezelfde situatie een hart onder de riem te steken", zegt een van de zussen.

In de videoclip zijn de drie volledig in het zwart gestoken, passend bij het thema van Lights and Shadows. Het lied is geschreven door vader Rick Vol en Rory de Kievit, de vriend van Shelley. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit is het songfestivalnummer van O'G3NE

"Er zit een goede, zware bas in, die komt wel lekker binnen", merkt Van der Zande tijdens de presentatie. De meerstemmige zangpartijen zijn een handelsmerk van de drie zangeressen. "Of het voldoende zal opvallen tijdens het songfestival, is nog maar de vraag. Dat hangt af van de presentatie op het podium en de concurrentie natuurlijk", zegt de verslaggever.

Tijdens de halve finale op 11 mei zullen de dames niet volledig in het zwart gekleed zijn. Hoe wel, is nog niet duidelijk.

Niet iedereen is zo lyrisch over de Nederlandse inzending voor het songfestival. "Mooi lied, maar ik ben bang dat ze niet hoog gaan scoren", schrijft Ricardo Gemma Blezer op de Facebookpagina van de NOS. "Dat ligt niet aan hun, want ze zijn hartstikke goede zangeressen, maar ik denk dat het lied niet juist inslaat."

Overdonderend, maar gedateerd

Te gedateerd en niet origineel genoeg om het songfestival te winnen, schrijft AD-muziekrecensent Stefan Raatgever. Dat wil overigens niet zeggen dat hij het een slecht nummer vindt, integendeel zelfs. "Een krachtige ballad... de song herbergt vele kwaliteiten", zijn enkele citaten van de recensent over de vakkundigheid van Lights and Shadows.

Hij vindt de zang van de drie zussen overdonderend. "Aanstekelijk, makkelijk mee te zingen en vlot diep genesteld in het geheugen", vindt Raatgever. Toch is het volgens hem waarschijnlijk niet voldoende om te winnen in Kiev, waar de finale is. 

Op social media zijn, zoals altijd, ook reacties te lezen waarin het nummer volledig wordt afgebrand.

De Volkskrant is juist uiterst lovend over de vocale kwaliteiten van O'G3NE. "Het mooist is de samenzang in de tweede helft van het liedje, waarin de stemmen in het refrein echt onmogelijk hoog worden, en toch eng zuiver blijven", schrijft Robert van Gijssel.

Hij vindt het een uitstekend songfestivalmateriaal. Het nummer krijgt vier van vijf sterren. "De kitschgrens wordt steeds wel gezocht, maar net niet overschreden."

Het NRC Handelsblad spreekt van een stijlbreuk met de Nederlandse inzendingen van afgelopen jaren. Geen eigenzinnig nummer (zoals Slow Down van Douwe Bob), maar een lied dat goed past bij het muziekfestival. De recensent noemt de samenzang "ontzettend zuiver" en geeft het nummer drie sterren.

Ook buiten Nederland zijn er al fans van Lisa, Amy en Shelley.

"Ons enige doel is Nederland trots maken", zegt een van de zussen tijdens de presentatie in Amsterdam. "Dat Nederlanders zeggen: we konden het niet beter doen."

Voor Jolanda Amsing uit Woensdrecht is dat allang gelukt. "Of ze nu wel of niet winnen", schrijft ze op Facebook. "De vader heeft een lied geschreven voor zijn zieke vrouw en hun moeder. Wat is er nu mooier!"

STER Reclame