De wolf.
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Dode wolf gevonden in Drenthe

Er is vanmorgen een dode wolf binnengebracht bij de opvang in het Groningse Westernieland. Het dier lag op de A28 tussen Hoogeveen en Meppel.

"Aan de versheid van de wonden is te zien dat de wolf is aangereden terwijl hij nog leefde. Hij is gewond aan zijn voorpoot, zijn onderkaak is gebroken en zijn schedel is verbrijzeld', zegt Pim Lollinga van de opvang tegen RTV Noord. "Het is een mannetje van vijftig kilo, een wild exemplaar."

Duitse wolf?

Het dier wordt voor onderzoek overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Daar moet onder meer blijken of het dier inderdaad een wolf is. En zo ja, of het afkomstig is uit de wolvenpopulatie in Duitsland.

Het dier gaat na het onderzoek in Utrecht naar Museum Naturalis in Leiden. Dat is al aan het museum toegezegd, schrijft de omroep. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam had het beest ook wel willen hebben, maar het greep ernaast.

Het is een mannetje van ongeveer 50 kilo

In 2013 werd er ook een dode wolf gevonden in Luttelgeest, in Flevoland. Uit onderzoek bleek dat dat dier niet zelf naar Nederland was gekomen, maar in de Karpaten in Polen was doodgeschoten. De wolf is daarna meegenomen naar Nederland en langs de weg gelegd, bij wijze van grap.

Of er bij de wolf die nu in Drenthe is gevonden ook zoiets gespeeld heeft, moet blijken uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. Volgens wolvendeskundige Leo Linnartz is het aan de hand van dna vrij eenvoudig om te achterhalen waar het dier vandaan komt.

"Het dna van de dode wolf, kan worden vergeleken met dat van wolven in Duitsland. Daarvan is bijna al het dna in kaart gebracht. Dus er moet bijna wel een match uitkomen op een zeker moment", aldus Linnartz.

Er zijn ook mensen in Nederland die een wolf als huisdier houden, maar dat is illegaal. Volgens Linnartz moet je dat ook niet willen. "Op een dag heeft een wolf behoefte aan zijn eigen territorium. Of hij loopt dan weg, of hij neemt jouw territorium over. Dat moet je niet willen."

Advertentie via Ster.nl