AFP
NOS NieuwsAangepast

1086 Nederlandse rechters tekenen petitie tegen Trump

1086 Nederlandse rechters hebben een petitie getekend waarin staat dat uitspraken van de Amerikaanse president Trump de rechtstaat ondermijnen. Dat is bijna de helft van het totale aantal rechters in Nederland, 2400.

De petitie is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak (NVvR) die zijn Amerikaanse collega's wil steunen. Trump bespotte de Amerikaanse rechters door ze "zogenaamde rechters te noemen". Dat was nadat een rechtbank een streep had gehaald door Trumps inreisverbod voor inwoners uit zeven moslimlanden.

NVvR-voorzitter Rosa Jansen zegt op haar website dat de petitie niet tegen de politieke ideeën of opvattingen van Trump is gericht, maar tegen uitspraken die het vertrouwen in rechters en daarmee de rechtsstaat beschadigen. Zij realiseert zich dat het initiatief "een druppel op een gloeiende plaat" is.

De Amerikaanse vereniging van rechters is in ieder geval blij met het initiatief. "Ik wil jullie heel hartelijk danken voor jullie bezorgdheid", heeft een woordvoerder van de vereniging laten weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl