NOS NieuwsAangepast

Inflatie in eurozone naar 2 procent

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

De inflatie in de eurozone is in de maand februari uitgekomen op twee procent. Dat is voor het eerst sinds januari 2013. Dat blijkt uit een eerste raming van het Europees bureau voor de statistiek Eurostat.

De stijging van het prijspeil is vooral toe te schrijven aan de gestegen energieprijzen. Vorig jaar daalde de olieprijs tot 30 dollar en lager, wat flink doorwerkte in de energie- en brandstofrekening. Inmiddels is de olieprijs twee keer zo hoog en stuwt het inflatiecijfer mee omhoog. Verder stegen de prijzen van levensmiddelen, alcohol en tabak en diensten.

Lange tijd hing de inflatie tussen de nul en een procent. Dat was het gevolg van de zwakke economie, de nasleep van de financiële crisis en de extreem lage olieprijs. Het inflatiecijfer van vandaag is echter niet de opmaat naar de afbouw van ruime stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank, die de inflatie te laag vindt en dat bestrijdt met lage rente en geld bijdrukken. De ECB hanteert weliswaar als beleidsdoelstelling een inflatie van dicht tegen de twee procent, maar kijkt nog naar een ander inflatiecijfer.

Het inflatiecijfer van twee procent klinkt alsof het doel van de ECB dus is bereikt, maar daar kijkt de centrale bank in Frankfurt anders naar. Niet het algemene brede inflatiecijfer is leidend, maar de kerninflatie.

Kerninflatie is de inflatie zonder de energieprijzen, de voedselprijzen, en de prijzen van alcohol en tabak. Die zijn namelijk sterk onderhevig aan seizoensinvloeden, marktontwikkelingen en accijnzen. De andere prijzen worden veel meer gestuurd door vraag en aanbod, dus hoe de economie reilt en zeilt en het geld rolt.

Die kerninflatie bedraagt nu 0,9 procent, net zoveel als in januari. De kerninflatie ligt eigenlijk al het hele jaar op 0,8 à 0,9 procent en dat is in de ogen van de ECB te laag. Sinds de ECB in maart 2015 de geldpersen aanzette is er 1700 miljard euro in de economie gestopt.

Hoe hard de olieprijs aan het inflatiecijfer trekt blijkt nu de inflatie oploopt parallel aan de stijgende olieprijs. In februari en april van vorig jaar was de inflatie nog negatief, met min 0,2 procent. In maart 2014 zei ECB-president Mario Draghi dat de inflatie in de eurozone in 2016 zou uitkomen op 1,8 procent, maar dat ging dus eerder richting nul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl