Aspirant politieagenten bij de opening van het Politieonderwijsjaar 2016/2017
NOS NieuwsAangepast

'Helft nieuwe agenten Amsterdam moet migratieachtergrond hebben'

De chef van het Amsterdamse politiekorps, Pieter-Jaap Aalbersberg, wil de helft van de vacatures bij de politie laten invullen door iemand met een niet-Nederlandse achtergrond. "We hebben mensen nodig die de stad verstaan", zei hij in het NPO Radio 1 programma De Ochtend.

Simpelweg vacatures op internet zetten werkt niet, zegt Aalbersberg. "Dan krijgen we veel kandidaten die in hele andere delen van het land wonen. Nee, we gaan actief mensen benaderen. Ik vraag van iedereen bij de politie z'n netwerk te gebruiken, om in hun familie mensen te benaderen. Alle wijkagenten kennen jongens en meiden die het goed zouden doen bij de politie."

Ook via social media en andere partners in de stad benadert Aalbersberg de potentiële kandidaten. "We zoeken de Amsterdammers op."

Een op vijf

Vorige maand zei korpschef Erik Akerboom dat er een gebrek is aan culturele diversiteit bij de politie. De instroom van agenten met een diverse achtergrond is één op vijf.

Op het moment heeft 18 procent van het Amsterdamse korps een niet-Nederlandse achtergrond. "Dat was 30 procent, maar de afgelopen jaren is het afgezakt, onder meer door de reorganisatie van de politie."

Op de site www.kombijdepolitie.nl wordt niet uitdrukkelijk genoemd dat de politie mensen zoekt met een niet-Nederlandse achtergrond. Wel staat er dat de sollicitant beoordeeld wordt op onder meer 'kennis van etnische groepen en culturen'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl