Hoe zuur ook, PSV is niet bang om in te grijpen

Guus Hiddink, Sylvia Toth, Toon Gerbrands en Mark van Bommel (vlnr) tijdens de boekpresentatie ANP

In het weekend dat er in Eindhoven carnaval werd gevierd, verloor PSV met 2-1 van Feyenoord in Rotterdam. "Vandaag sluiten we carnaval af met haring happen in Eindhoven, maar het is wel een verdomd zure haring..."

Het zijn de woorden van oud-voorzitter Harry van Raaij, die in het PSV-stadion is voor de boekpresentatie van de huidige algemeen directeur, Toon Gerbrands. Ook andere PSV-prominenten, zoals oud-speler Mark van Bommel en coach Guus Hiddink, zijn in Eindhoven aanwezig. 

Gedrieën proberen zij een analyse te maken van de actuele situatie bij PSV en een blik te werpen op de toekomst.

Te weinig weerstand

Volgens Guus Hiddink, die gedurende drie periodes trainer was in Eindhoven (1987-1990, 2002-2006 en 2014/2015), bood PSV te weinig weerstand in de topper tegen Feyenoord. "In de wedstrijd kon je zien dat de wil om te winnen bij Feyenoord lag. Zij hebben de wil om kampioen te worden."

Toon Gerbrands, sinds 2014 algemeen directeur van PSV, is het met Hiddink eens. "Wij hebben een kampioenswaardige selectie, maar door onze plaats op de ranglijst gaat dat kampioenschap niet bij ons vallen. Na de wedstrijd tegen Feyenoord moet je constateren dat zij de gretigheid hebben die wij niet hadden."

'Gretigheid ontbreekt bij kampioenswaardige selectie PSV'

Technisch directeur Marcel Brands liet zich een dag na de wedstrijd al kritisch uit over die gretigheid. Van Raaij, van 1996 tot 2004 voorzitter van PSV, vindt het opvallend dat er nu al verzadiging optreedt bij de selectie. "Het kan de samenstelling van de selectie zijn, of de coach, of de assistent. Na een aantal jaren sluipen er dingen in die je laat doorgaan omdat er succes is, maar dat is juist het moment dat je moet ingrijpen."

Gewoon hetzelfde

En hoe moet het nu verder met PSV? "Deels door nieuwe mensen in de selectie te brengen, maar dat is pas voor volgend seizoen", aldus Gerbrands. "Natuurlijk voelt het van binnen vervelend als je verliest, maar wij zoeken samen naar een oplossing. Ik zit niet alleen bij een club als het goed gaat, ik ben er ook in slechte tijden."

Gerbrands: "We selecteren elk seizoen vier of vijf nieuwe spelers. Nu zijn er een paar door omstandigheden niet doorgegaan, maar dat hoort ook bij een club als PSV."

Voor oud-PSV'er Van Bommel is het antwoord simpel. "Ik zou zeggen: blijf gewoon hetzelfde doen, alleen dan iets beter. Als je iedere dag bezig bent met winnen, hoef je niet alles op een hoop te gooien als je één keer verliest."