Jean-Claude Juncker lichtte zijn plannen toe in het Europees Parlement
NOS NieuwsAangepast

Juncker presenteert scenario's voor toekomst EU

EU-Commissievoorzitter Juncker heeft in het Europees Parlement scenario's gepresenteerd voor een EU-nieuwe stijl. Het is het startpunt voor een discussie over de toekomst van de Europese Unie. Uitgangspunt daarbij is dat het vertrouwen van de Europese burgers hersteld wordt. De mening van de burger is daarbij onmisbaar. "Elke stem moet worden gehoord", schrijft Juncker.

In het witboek van Juncker staan vijf scenario's voor de toekomst van de EU. De eerste drie komen neer op doorgaan op de huidige weg, terugschakelen naar alleen een interne markt en de vorming van kopgroepen op specifieke terreinen, zoals defensie, belastingen of justitie.

Juncker komt met scenario's voor de EU

Het vierde scenario wordt omschreven als "minder doen maar efficiënter", het vijfde als de federale optie waarbij lidstaten op veel meer terreinen macht afstaan aan Brussel dan nu het geval is.

Het witboek wordt volgende maand besproken op de jubileum-top in Rome. Daar wordt gevierd dat zestig jaar geleden in dezelfde stad de Europese Economische Gemeenschap werd opgericht, de belangrijkste voorloper van de EU.

Aan het eind van het jaar moeten de lidstaten besluiten nemen over de richting die de EU inslaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl