De vinders van de brief RTV Noord
NOS Nieuws Regionaal nieuws Aangepast

Tweedehandsboekwinkel ontdekt brief van weduwe Multatuli

Een tweedehandsboekwinkel in Groningen heeft een brief van de weduwe van schrijver Multatuli gevonden. Die lag in een boek dat de boekwinkel Books4Life onlangs kreeg. De weduwe, Mimi Hamminck Schepel, schreef het briefje in 1930 aan een medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen. 

"We vinden wel vaker wat tussen de boeken, maar dan betreft het meestal bonnetjes en boekenleggers", zegt Jetty Olijdam van de boekwinkel tegen RTV Noord

In de brief bedankt de weduwe de medewerker voor zijn inzet voor het werk van de schrijver. Multatuli - pseudoniem van Eduard Douwes Dekker - was op het moment van schrijven van de brief al 43 jaar overleden. Zijn boek Max Havelaar geldt als een van de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur.

Multatuli Museum

Volgende week wordt het briefje overhandigd aan het Multatuli Museum in Amsterdam. Daar zijn ze blij verrast over de vondst.

Het museum heeft al meerdere brieven van Multatuli en zijn weduwe en deze brief voegen ze graag toe aan hun collectie, zegt een woordvoerder. "Iets nieuws vinden is gewoon leuk. En dat Multatuli erin wordt geprezen, maakt hem net wat interessanter."

De weduwe overleed in het jaar waarin ze de brief schreef. Het zou de laatste brief kunnen zijn die van haar wordt gevonden.

De brief luidt als volgt:

Geachte heer! Ik dank u zeer voor uw brief van 16 dec. jl. - waaruit nog blijkt hoezeer u Multatuli waardeert, en hoe u hem bekend wilt maken ook onder de jongeren. Dat verheugt mij zeer. Want hij was groot en goed en zijn streven altijd edel. 

Met hartelijke groet, hoogachtend,

Wed E Douwes Dekker

STER reclame