Henk Fraser
NOS VoetbalAangepast

Fraser beseft: dit is dé kans om historie te schrijven

De traditionele topdrie heeft het dit bekerseizoen laten afweten. Althans, PSV, Ajax en Feyenoord zijn niet vertegenwoordigd bij de laatste vier in de KNVB-beker. Een uitgelezen kans dus, weet ook trainer Henk Fraser, voor subtopper Vitesse, dat zelf in de kwartfinales bekerhouder Feyenoord elimineerde.

Ook SC Cambuur en Sparta kegelden een topclub uit de beker: vlak voor de winterstop verraste Cambuur Ajax met 2-1, terwijl Sparta eerder in het toernooi al met 3-0 te sterk was geweest voor PSV.

Scenario

In 2015 verlieten de topclubs het strijdtoneel ook vroegtijdig en toen profiteerde FC Groningen dankbaar. Het betekende de eerste prijs in de clubhistorie van de Groningers. In Arnhem hoopt men dit jaar op eenzelfde soort scenario.

"Bij ons is er het besef dat we iets kunnen halen en dat we historie kunnen schrijven", aldus Fraser. "Als je puur kijkt naar de halve finales, dan weet je dat de kansen groter zijn dan wanneer je tegen PSV, Ajax of Feyenoord moet spelen."

Fraser is een ervaringsdeskundige als het gaat om het winnen van de KNVB-beker. Met Feyenoord won hij de trofee in 1991, 1992, 1994 en 1995. "Maar ik heb niet het gevoel dat zij (de spelers van Vitesse, red.) zitten te wachten op dat soort verhalen van die oude mannen", aldus Fraser. "Zij zijn nu belangrijk."

Henk Fraser (derde in de rij) na het winnen van de beker in 1992

Volgens Ricky van Wolfswinkel, die Vitesse in de competitie een 1-0 zege bij Sparta bezorgde, helpt de ervaring van Fraser echter wel. "Hij heeft vaker van dit soort wedstrijden gespeeld. En het is de kracht van de trainer om dat goed over te brengen", zei Van Wolfswinkel.

De teruggekeerde spits hoopt met Vitesse eindelijk eens in de prijzen te vallen. "Vitesse komt zelden zo dichtbij. Dit is een unieke kans en daar moeten we alles voor laten. Ja, misschien wel de grootste kans in de historie."

Jaren (tot twintig jaar terug) dat de topdrie ontbrak in de halve finales

Seizoen Halvefinalisten Winaar
2016/2017 Sparta, Vitesse, AZ, Cambuur
2014/2015 FC Twente, Zwolle, FC Groningen, Excelsior FC Groningen
2008/2009 FC Twente, NAC, Volendam, sc Heerenveen sc Heerenveen
2003/2004 FC Twente, NAC, Sparta, FC Utecht FC Utrecht
1999/2000 AZ, NEC, Vitesse, Roda JC Roda JC
1996/1997 Roda JC, Willem II, sc Heerenveen, Helmond Sport Roda JC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl