Ciran Revalidatie in Almere
NOS NieuwsAangepast

Revalidatie-instelling in de clinch met verzekeraars om declaraties

Meerdere zorgverzekeraars doen onderzoek naar de revalidatie-instelling Ciran. De zorginstelling zou te veel geld rekenen voor onder meer intake-gesprekken, maar ook voor behandelingen. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft geld teruggevorderd van de organisatie, die negentien vestigingen heeft verspreid over het land.

Ook zorgverzekeraar DSW neemt Ciran op de korrel en heeft een rechtszaak lopen tegen de instelling. Volgens DSW declareert de organisatie behandelingen als medisch specialistische zorg, terwijl er volgens de zorgverzekeraar nauwelijks medisch specialisten bij betrokken zijn en er dus veel goedkoper moet worden gedeclareerd.

Een derde zorgverzekeraar, VGZ, onderzoekt de declaraties van de instelling, maar wil daar nog geen conclusies aan verbinden. Volgens tv-programma Zembla, dat vanavond een uitzending wijdt aan Ciran, doet een vierde zorgverzekeraar ook onderzoek. Bovendien neemt ook de Nederlandse Zorgautoriteit de organisatie onder de loep.

Volgens Zembla worden intake-gesprekken gevoerd via de webcam, terwijl er volgens de richtlijnen een fysieke ontmoeting moet zijn. Ook zou de organisatie patiënten onder druk zetten om hun aandoening te overdrijven, zodat er meer specialisten kunnen worden ingeschakeld. Oud-medewerkers van Ciran zeggen tegen Zembla dat het bedrijf dat doet om meer te kunnen declareren.

Ciran wil pas na de uitzending van Zembla reageren op de berichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl