NOS NieuwsAangepast

NS betaalt tonnen voor ontslag topmanagers

De NS heeft twee hoge managers tonnen aan ontslagvergoeding betaald. De twee maakten deel uit van de top van de NS maar zaten niet in de raad van bestuur. De NS is voor 100 procent eigendom van de Nederlandse staat.

Uit het jaarverslag blijkt dat de managers bij elkaar 565.956 euro als vergoeding voor het beëindigen van hun contract kregen. Het gaat volgens het verslag om twee managers op 'sleutelposities'. De namen en de functies worden niet vermeld. De twee waren volgens bronnen niet betrokken bij de fraude met de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Twee jaar geleden leidde de vertrekpremie (175.000) van de toenmalig voorzitter van de raad van bestuur Timo Huges tot grote ophef. Hij kreeg een half jaar salaris mee, samenvallend met zijn opzegtermijn. Van een ontslagvergoeding ter hoogte van een jaarsalaris zag hij af. Minister Dijsselbloem was toen tegen betaling van een vergoeding, maar de staat was gedwongen om tot een schikking met Huges te komen omdat er fouten waren gemaakt in zijn ontslagprocedure.

Kamerleden boos

Kamerleden reageren boos op het nieuws over de vergoedingen. SP-Kamerlid Leijten wil weten of Dijsselbloem hier als aandeelhouder voor heeft getekend. En CDA-Kamerlid Van Helvert twittert "dat de managers op 1 en 2 stonden en de reiziger op 3, 4 en 5".

Dijsselbloem zegt in een reactie dat hij als aandeelhouder van de NS alleen gaat over benoemingen en beloningen in de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen. "Benoemingen en beloningen elders in de organisatie zijn een verantwoordelijkheid van de NS-directie, uiteraard binnen de normale standaarden van het arbeidsrecht." De minister vindt dat het aan de NS is om verder toe te lichten hoe de ontslagvergoedingen tot stand zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl