Syrische Koerden met de vlag van hun politieke vleugel
NOS NieuwsAangepast

Turkije begint offensief tegen Syrische Koerden

Nu Turkse troepen terreurgroep IS uit de Syrische plaats al-Bab hebben verdreven, trekken de Turken op naar de plaats Manbij. Daar zitten de Syrisch-Koerdische YPG-milities.

De Turkse president Erdogan beschouwt de YPG als een terroristische organisatie. Erdogan herhaalde vanochtend in Ankara dat de YPG moet worden teruggedrongen naar een gebied ten oosten van de rivier de Eufraat.

Washington

Volgens correspondent Lucas Waagmeester overwogen de Turken afgelopen weken meerdere opties, nadat de operatie om IS uit al-Bab te verdrijven was gelukt: ofwel doorstoten naar Raqqa, ofwel richting het oosten naar Manbij.

Turkije stuurde zelfs een delegatie naar Washington om te proberen de Amerikaanse regering ervan te overtuigen Raqqa te bevrijden in samenwerking met Turkse troepen, in plaats van met Koerdische. De Amerikaanse regering heeft nog niet officieel op dit aanbod gereageerd.

"President Erdogan wil dus dat Manbij het volgende doel is", aldus Waagmeester. "Daarmee stapt Turkije af van het officiële doel van de operatie in Syrië: IS bestrijden. En richt het zich voorlopig op Koerdische milities."

Confrontatie

In Manbij dreigt een rechtstreekse confrontatie tussen Turkse troepen en de Koerdische milities, die gesteund worden door Amerika.

Onder president Obama beloofde de Amerikaanse regering nog aan Turkije dat de Koerdische militie zich zou terugtrekken ten oosten van de Eufraat. Dat is nooit gebeurd: Manbij ligt ten westen van de Eufraat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl