De Amsterdam Arena
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam wil 5G inzetten bij EK 2020

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Amsterdam wil samen met andere Europese steden in 2020 het snellere mobiele netwerk 5G aanbieden. Dat moet beschikbaar komen in delen van de stad, zoals het gebied rondom de Amsterdam Arena waar verschillende EK-wedstrijden worden gespeeld.

Ger Baron, die bij de gemeente Amsterdam kijkt naar technologische innovatie, gaat dat vandaag vertellen op de smartphonebeurs Mobile World Congress in Barcelona. Namens de Europese Commissie, die zich ook druk bezighoudt met de ontwikkeling van 5G, is Eurocommissaris Andrus Ansip daar aanwezig.

Het project in Amsterdam wordt geleid door TNO en de gemeente helpt erbij, benadrukt Baron. "Wij leveren niet de techniek, maar kunnen er wel voor zorgen dat 5G in bepaalde toepassingen terugkomt." Baron denkt bijvoorbeeld aan testen met zelfrijdende auto’s die via 5G communiceren. Ook kan de techniek worden ingezet om mensen via virtualrealitybrillen in de stad te laten meekijken met voetbalwedstrijden.

5G bestaat nog niet

"Deze week, met de smartphonebeurs in Barcelona, regent het dit soort berichten", relativeert Tim Poulus het nieuws. Hij is financieel analist bij onderzoeksbureau Telecompaper. "Dat neemt niet weg dat dit belangrijk is in de ontwikkeling van het mobiele netwerk, dit is de manier waarop de standaard tot stand komt."

Die standaard is nodig om te kunnen bepalen wat 5G is. Aan de hand daarvan kunnen telefoonfabrikanten, telecomproviders en de leveranciers van zendmasten alle nodige apparaten gaan bouwen.

De standaard is er nog niet. Wel zijn er allerlei proeven, zoals in Groningen. "Maar dat is in feite pre-5G. Ze gebruiken daar ongetwijfeld technieken met veel hogere internetsnelheid, maar het is geen 5G", zegt Poulos.

Grote ambities

"Het is nog onduidelijk wat er in 2020 gereed moet zijn", gaat Poulus verder. "Dat zal de komende jaren worden uitgekristalliseerd en snel ook, want 2020 is al over drie jaar."

Baron erkent zelf ook dat de ambities groot zijn. "De Europese Commissie en experts zeggen dat 2020 haalbaar is, maar ik ben zelf wat voorzichtiger met het doen van die voorspelling."

Het ontwikkelen van 5G kost uiteraard geld. Volgens Baron heeft de Europese Commissie enkele miljoenen beloofd om het de bekostigen. Bij de plannen zijn ook de Chinese smartphonefabrikant Huawei en telecomprovider KPN betrokken. Volgens een woordvoerder van de provider is het "nog te vroeg om hier iets over te zeggen".

Concurrentie met Japan

De ambitie van de Europese lidstaten is daarnaast om de concurrentie aan te gaan met Japan, waar in 2020 de Olympische Zomerspelen worden georganiseerd. "Ik houd wel van een beetje competitie", zegt Baron.

Zuid-Korea wil overigens al in 2018 gebruik gaan maken van 5G tijdens de Olympische Winterspelen. Aangezien de officiële standaard pas in juni 2018 wordt gepresenteerd, gaat het ook hier om een zogenoemde pre-5G-variant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl