Het is even wennen voor Kai Verbij, al die aandacht. Na het behalen van de wereldtitel sprint laat de camera van de NOS hem in Calgary geen moment met rust en dat levert mooie beelden op.

We zien Verbij op het middenterrein felicitaties in ontvangst nemen en - in het Japans - bijkletsen met die andere wereldkampioen, Nao Kodaira. In de catacomben ontkurkt hij de champagne te midden van de Nederlandse schaatsploeg. Dat gaat echter niet heel vloeiend en dat zorgt voor vermaak bij Jorien ter Mors.

Van Velde kent Verbij's zenuwen

Ook horen we Verbij tegen zijn coach Gerard van Velde zeggen dat hij schrok toen hij hoorde dat hij in rit dertien reed. "Ik ben niet bijgelovig ofzo, maar ik dacht wel: no way!" En warempel, in de voorlaatste bocht van de 1.000 meter kwam hij nog bijna ten val ook.

"Gelukkig gebeurde het op 250 meter van de finish en niet op 750 meter", laat Van Velde weten. "Maar ondanks dat hij altijd heel erg nerveus is, heeft hij het toch wel onder controle."

Van Velde ging 'uit zijn dak' bij races Verbij en Mulder

"Kai vindt het heel wat als hij weer zo'n race moet rijden", gaat Van Velde verder. "Hij kan goed met de omstandigheden omgaan. Dat is een talent en daar doet hij zijn voordeel mee. Hij onderschat nooit de taak."

Ook complimenten voor Mulder

Een ander hoogtepunt voor Van Velde was het Nederlands record van Ronald Mulder op de 500 meter (34,08). Ook hij rijdt bij hem in de ploeg. "Er zijn maar twee mensen die ooit eerder in de 34,0 gereden hebben: Jeremy Wotherspoon en Pavel Koelizjnikov. Echt heel knap."

"Ook knap dat Ronald zich steeds blijft doorontwikkelen. Hij zei het al: ik wil het Nederlands record aanvallen. En als dat dan lukt, dan ga ik ook uit mijn dak", aldus Van Velde.

Mulder rijdt eigen Nederlands record weer uit de boeken

Mulder eindigde in Calgary in het eindklassement op de vierde plaats achter Verbij, de Noor Havard Lorentzen en Kjeld Nuis. Mulder won beide 500 meters en Nuis de twee 1.000 meters.

Verbij won geen enkele afstand, maar kon dus wel het hardst juichen.

STER reclame