Lijsttrekkersdebat RTL NOS

Alle vijf de deelnemers aan het lijsttrekkersdebat van RTL vinden de islam geen bedreiging voor de Nederlandse identiteit. Asscher, Roemer, Buma, Pechtold en Klaver drukten allemaal op de rode knop toen die stelling ter sprake kwam.

Volgens PvdA-lijsttrekker Asscher hebben we wel een probleem, maar alleen met de radicale islamisten. "Burgemeester Aboutaleb is geen bedreiging, Kamervoorzitter Arib is geen bedreiging."

CDA-voorman Buma drukte weliswaar op de rode knop, maar noemde de islam ook geen verrijking voor de Nederlandse identiteit. "De radicale moslims hebben ons de oorlog verklaard." Hij verweet vooral GroenLinks-leider Klaver dat hij de problemen bagatelliseert.

Partijleiders eensgezind: 'Islam is geen bedreiging voor Nederland'

SP-Lijsttrekker Roemer zei wel begrip te hebben voor mensen die de islam wel als bedreiging zien. "Die mensen zien alle zekerheden onder zich weggeslagen worden. Daardoor zijn ze cynisch geworden en zoeken ze zondebokken."

Eigen risico

Aan het begin van het debat ging het over de zorg. Buma zei PvdA-lijsttrekker Asscher niet te geloven als hij zegt dat hij het eigen risico wil afschaffen. "Na vier jaar regeren tot inkeer komen? Ik geloof er niets van."

Ook de SP en GroenLinks willen het eigen risico afschaffen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat mensen zorg mijden omdat ze bang zijn op kosten gejaagd te worden. Volgens CDA en D66 is het volledig afschaffen onbetaalbaar. Het CDA wil het eigen risico alleen verlagen en D66 wil vooral de chronisch zieken ontzien.

STER reclame