Dijsselbloem tijdens een persconferentie na zijn herverkiezing
NOS NieuwsAangepast

'Dijsselbloem sowieso minister vanwege baan Eurogroepvoorzitter'

D66-leider Pechtold wil dat minister Dijsselbloem van Financiën na de verkiezingen voorlopig aanblijft, ook als de PvdA niet in de nieuwe coalitie zit. Pechtold is trots op wat Dijsselbloem de afgelopen jaren in Brussel heeft gedaan en wil dat hij zijn termijn als voorzitter van de Eurogroep af kan maken, zei hij in het tv-programma Buitenhof.

"Het zou kunnen. Als het voor een jaar is en daarmee Nederland in Europa beter is, waarom niet?", zei de D66-lijsttrekker. Hij maakte de vergelijking met de Verenigde Staten. "Een Democraat benoemt ook wel eens een Republikein in de regering."

Reactie Dijsselbloem

Minister Dijsselbloem zelf ziet dit scenario niet zo zitten, zei hij bij Operatie Interview in debatcentrum De Balie in Amsterdam. "Ik ga niet in een kabinet zitten om een stoel een half jaar in Brussel te houden."

De minister wijst er zelf op dat het ook mogelijk is dat de Eurogroep aan hem vraagt om langer aan te blijven als voorzitter. Dat kan volgens hem ook als hij geen minister meer is.

Hij zegt er meerdere varianten mogelijk zijn, maar het liefst blijft hij aan als minister van een kabinet met PvdA erin. "Eerst de verkiezingen winnen, dat is het te prefereren scenario."

Pechtold: laat hem daar nog een jaar zitten

De regels schrijven voor dat alleen ministers voorzitter van de Eurogroep mogen zijn. Dijsselbloem heeft zelf ook al aangegeven graag zijn functie af te maken en hoopt dat anders de regels kunnen worden versoepeld, zodat hij als Kamerlid de Eurogroep kan leiden. Zijn termijn loopt tot het einde van het jaar.

In 2013 werd Dijsselbloem voorzitter van de Eurogroep, waar de ministers van Financiën van de negentien eurolanden in zitten. In 2015 werd hij herkozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl