Banenmarkt voor vluchtelingen in Berlijn AFP

In Duitsland zijn vorig jaar 560 mensen gewond geraakt bij aanvallen op vluchtelingen. Onder de slachtoffers zijn 43 kinderen en een aantal vrijwilligers. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken na vragen uit de Bondsdag.

Vorig jaar waren er 3500 gewelddadige aanvallen op vluchtelingen. De meeste aanvallen, 2545, waren buiten de opvanglocatie. 988 keer werden onderkomens van vluchtelingen aangevallen. Dat was iets minder vaak dan in 2015, toen gebeurde dat 1031 keer.

Medewerkers en vrijwilligers in vluchtelingencentra waren 217 keer doelwit van aanvallen van tegenstanders van het vluchtelingenbeleid. Voorlopige cijfers van het laatste kwartaal laten zien dat het aantal aanvallen afneemt. 

Doden

Ula Jelpke van de politieke partij Die Linke, die de vragen had gesteld, vraagt zich af of er eerst doden moeten vallen voordat de regering het probleem serieus aanpakt. De cijfers komen neer op bijna tien racistische aanvallen per dag, zegt ze. Ze wil dat het probleem boven aan de politieke agenda komt.

Ze verwijt de regering dat de indruk te wekken dat vluchtelingen een bedreiging vormen. "Het tegendeel is het geval", zegt ze. "Nazi's bedreigen vluchtelingen en daarmee ook de democratie."

Ook de regering veroordeelt het geweld tegen vluchtelingen scherp. "Mensen die naar Duitsland zijn gevlucht, moeten hier kunnen rekenen op een veilig onderkomen", staat in het antwoord aan het parlement.  

STER reclame