Elias A. op een foto van de politie
NOS NieuwsAangepast

Met één hand in de boeien de politie te slim af. Tot gisteren

Ruim een maand wist de vuurwapengevaarlijke Elias A. zich schuil te houden na zijn spectaculaire ontsnapping in Rotterdam. Totdat hij gisteren werd opgepakt in een Brabantse woning door de speciale politie-eenheid FASTNL.

Dat is een zwaar bewapend team van 40 man. Ze maken jacht op criminelen met een openstaande celstraf, ontsnapte tbs'ers "en harde onttrekkers, zoals dit geval", legt politiechef Herman de Wit uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Elias A. werd teruggevonden in een woonhuis in Etten-Leur. De politie onderzoekt hoe hij daar is gekomen. Dat iemand hem geholpen heeft, lijkt onvermijdelijk. "Daar was hij afhankelijk van en zo kon hij een tijdlang onder de radar blijven", zegt de politiechef.

Elias A. op de parkeerplaats van het ziekenhuis

Vrijwel niemand in de regio Rotterdam zal de ontsnapping van 18 januari zijn ontgaan. De 24-jarige A. was per busje voor een behandeling naar het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam gebracht. Hij zat vast op verdenking van gijzeling, diefstal en twee pogingen tot doodslag met een vuurwapen.

Op een onbewaakt moment rukte hij zich los van zijn begeleiders en nam de benen.

Ik zag iemand keihard voorbij rennen toen ik wilde parkeren.

Ooggetuige tegen RTV Rijnmond.

"Ik zag iemand keihard voorbij rennen toen ik wilde parkeren", zei een ooggetuige tegen RTV Rijnmond. Ze wilde op bezoek gaan bij haar oma in het ziekenhuis. "Twee agenten renden achter hem aan en riepen 'halt!'. Vervolgens werden twee of drie schoten gelost."

De waarschuwingsschoten hielpen niet. A. werd voor het laatst gezien toen hij - midden in de avondspits - de A20 overstak. Hij wist, met nog één arm in de boeien, de politie af te schudden. Die zette een grootschalige klopjacht op touw met behalve agenten ook honden en een helikopter.

De klopjacht na de ontsnapping van 18 januari

De vuurwapengevaarlijke A. was onberekenbaar, waarschuwde een politiewoordvoerder op de radio. "Als je hem denkt te zien of weet waar hij is, dan is het allerbeste wat je kunt doen 112 bellen." Op basis van tips werd een aantal woningen in Rotterdam en Schiedam binnengevallen. Desondanks bleef de ontsnapte spoorloos.

"Wij hebben de indruk dat het vooraf bedacht is", zegt De Wit over de vlucht uit het ziekenhuis. "Dat hij toen al wat hulp had gekregen om snel weg te komen." Het scenario wordt onderzocht.

Vierenhalve week na zijn vlucht uit het ziekenhuis werd A. gisteren opgepakt in Brabant. Als blijkt dat een of meerdere mensen hem geholpen hebben te ontsnappen of hem te verbergen, riskeren zij een gevangenisstraf.

Volgens De Wit was er geen gouden tip die tot de arrestatie heeft geleid. De zaak is opgelost "met klassiek recherchewerk, aangevuld met ons specialisme". Hij kan geen verdere details geven. "De sleutel tot de vondst houden we liever voor onszelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl