Theologische Universiteit Kampen
In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Fusieplan verscheurt vrijgemaakte Universiteit Kampen

De voltallige Raad van Toezicht van de Theologische Universiteit Kampen is afgetreden.

De Raad spreekt van 'een onwerkbare situatie' nu het College van bestuur van de universiteit wil samengaan met de Theologische Universiteit Apeldoorn voor de vorming van de nieuwe Gereformeerde Theologische Universiteit. Daarbij zouden de kerken beduidend minder te vertellen hebben, tot onvrede van de Raad van Toezicht.

De Theologische Universiteit Kampen is de theologische opleiding van de vrijgemaakt gereformeerde kerken, de Theologische Universiteit Apeldoorn die van de christelijk-gereformeerde kerken. Traditioneel zijn vooral de vrijgemaakt-gereformeerden sterk op hun zelfstandigheid gesteld.

Geëscaleerd

Inmiddels is het conflict zodanig geëscaleerd dat de (afgetreden) Raad van Toezicht en het College van Bestuur nog langer weigeren met elkaar te praten.

Om het conflict te beslechten, was er door de Generale Synode van de Gereformeerde Kerken al eerder een speciale commissie ingesteld. Maar de Raad van Toezicht vindt dat de synode hiermee op zijn stoel is gaan zitten en is daarom teruggetreden.

Interim-Raad van Toezicht

De Generale synode van de Gereformeerde Kerken heeft gisteren in Elspeet besloten zo snel mogelijk een interim-raad van toezicht aan te stellen voor de TU Kampen. Die gaat de komende maanden leden werven voor een nieuw te benoemen raad van toezicht. Volgens RTV Oost staan alle opties daarbij open: ook een volledig vertrek uit Kampen wordt onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl