NOS NieuwsAangepast

De Krim: het vakantieparadijs waar je ooit eens van gehoord hebt

Ooit was het rotsachtige en groene schiereiland met zijn zachte klimaat en kustlijn een geliefd vakantieoord. Het was de favoriete vakantiebestemming van de Romanovs in keizerlijk Rusland en later van vele Russen. Het wordt ook wel de 'parel van de Zwarte Zee 'genoemd: de Krim.

Als het aan Rusland ligt, wordt deze status van de Krim weer hersteld. Rusland pompt nu, bijna drie jaar na de annexatie, bakken met geld in een brug tussen het Russische vasteland en het schiereiland. Ook wordt het vliegveld uitgebreid. Gaan wij straks met zijn allen op vakantie naar de Krim? Of blijft het een vakantieparadijs waar je 'ooit eens van hebt gehoord'?

Op de Krim wachten ze op de toeristen

Na de annexatie van de Krim in maart 2014 beloofde president Poetin dat hij beter voor de Krim zou zorgen dan Oekraïne had gedaan. Maar na bijna drie jaar onder Russisch gezag, is de situatie op de Krim nog niet zoals de inwoners hadden verwacht.

Omdat de Krim geen landverbinding heeft met Rusland en Oekraïne geen goederen meer levert, moet alles aangevoerd worden via een overvolle pont vanuit de stad Kertsj. Ook komen er bijna geen toeristen meer naar de Krim. Daar wil Poetin nu verandering in brengen.

De bouw van de brug tussen Taman en de Krim is inmiddels begonnen: een miljardenproject voor een 19 kilometer lange constructie over een brede zeestraat. Volgens experts is de brug gedoemd te mislukken.

De brug die de Krim met het Russische vasteland moet verbinden

"De brug wordt gebouwd op diepliggende moddervulkanen en een slibachtige bodem. De omstandigheden zijn niet geschikt voor het bouwen van een brug", zegt bruggenarchitect Goergi Rosnovskij. Maar Poetin zet door.

Arsen Soefjanov (28) woont op de Krim en werkt in het toerisme. "Toen de Krim nog bij Oekraïne hoorde, vierden veel mensen vakantie op de Krim; Oekraïners, Russen maar ook veel buitenlanders. Nu de Krim weer bij Rusland hoort, is dat wel anders."

"Door de dure roebel is het voor Russen goedkoper om naar het buitenland te gaan. Ook is de infrastructuur verouderd, dus mensen komen hier niet zo gemakkelijk. Maar Rusland bouwt nu snelwegen, een groter vliegveld en een brug voor ons. Als die brug er is, denk ik dat er weer veel mensen vakantie komen vieren."

Correspondent Geert Groot Koerkamp denkt daar anders over. "Hoe mooi de Krim ook is, het heeft niet zoveel te bieden. De stranden zijn klein, bestaan uit kiezels en ze zijn vaak niet vrij toegankelijk, omdat ze bij resorts horen."

Volgens Groot Koerkamp kan de bouw van de brug ervoor zorgen dat er meer Russen naar de Krim komen, maar het blijft een feit dat Russen vaak kiezen voor goedkope bestemmingen met een hoge servicestandaard, zoals bijvoorbeeld Turkije, Egypte of Thailand.

Jullie moeten gewoon langskomen om het zelf te ontdekken.

Arsen Soefjanov

"Zolang de sancties van kracht blijven, de Krim niet officieel wordt erkend, cruiseschepen niet mogen aanmeren en investeringen uitblijven, denk ik niet dat er weer massaal vakantie gevierd gaat worden op de 'parel van de Zwarte Zee'."

Volgens Arsen is en blijft de Krim een prachtige plek om vakantie te vieren. "De beste tijd om de Krim te bezoeken is in september, dan is de zee heerlijk warm en verkopen ze overal rijpe watermeloenen. Jullie moeten gewoon langskomen om het zelf te ontdekken."

Bekijk hier hoe er vakantie gevierd werd op de Krim tijdens de hoogtijdagen:

De vakantiebestemming van de Sovjet-Unie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl